Predstavnike OŠ Markuševec, izvođače, goste te ostale prisutne pozdravila je tajnica HMI, Diana Mašala Perković, mag. iur, i tom prilikom umjetničkom direktoru HFA Nova nada Steveu F. Talanu uručila prigodne poklone. Za uzdarje je Hrvatska matica iseljenika primila od Ansambla Prepoznavanje u kojem se zahvaljuju na gostoprimstvu i lijepom dočeku

Na ovogodišnjoj ljetnoj turneji koju organizira Hrvatska matica iseljenika, 5. srpnja u OŠ Markuševec, nastupao je Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada” iz Michigena (SAD), HKUD Prigorec (Markuševec) te kazališna skupina MAK.

Predstavnike OŠ Markuševec, izvođače, goste te ostale prisutne pozdravila je tajnica HMI, Diana Mašala Perković, mag. iur, i tom prilikom umjetničkom direktoru HFA Nova nada Steveu F. Talanu uručila prigodne poklone. Za uzdarje je Hrvatska matica iseljenika primila od Ansambla Prepoznavanje u kojem se zahvaljuju na gostoprimstvu i lijepom dočeku.

Kulturna umjetnička društva u dvosatnom programu pokazala su hrvatsku kulturnu i etničku baštinu kroz ples, pjesmu i predstavu. HFA Nova nada utemeljen je 1995. godine a umjetnički voditelj je Steve Talan koji je rođen u Americi a roditelji su doseljenici iz Hrvatskog zagorja i Slavonije. Talan je organizator brojnih kulturnih događanja u SAD-u posebice CROfesta, tradicionalanog festivala hrvatskog folklora i tamburice u Detroitu čiji je idejni začetnik.

Nakon posjeta i gostovanja u Osijeku, Vukovaru, Zagrebu, i na jubilarnoj manifestaciji 50. Đakovački vezovi, na hrvatskom tradicionalnom festivalu izvornog folklora, američki folkloraši nastavljaju turneju. Put ih vodi u Jastrebarsko, Plitvice, Zaton, Zadar, Nin, Trogir, Šibenik, Mariju Bistricu, Varaždin, Petrovo selo u Mađarskoj i na kraju u Virje Križovljansko.

Tekst: Naida Šehović