Uz Glavni fond Školarinske zaklade, danas pri HBZ-u djeluje osamdesetak pojedinačnih fondova za stipendiranje, koji nose imena svojih donatora, bilo pojedinaca bilo odsjeka Zajednice koji su ih utemeljili

Američki i kanadski Hrvati su ovih dana, uoči proljetnog zasjedanja Hrvatske bratske zajednice koje se očekuje u Pittsburghu od 2. do 4. svibnja 2016., obznanili rezultate dodjele stipendija Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice u Zajedničaru. Odbor Školarinske zaklade HBZ-a radio je u sastavu, osim glavnog predsjednika Zajednice Edwarda W. Paze, rizničarke Bernadett Luketich-Sikaras i članova Franje Bertovića, dr. Mariona Vujevicha, Roberta Luketića, Paula Lucasa, Michaela Riccia i Derek Hohn. Tako je u ime Glavne uprave HBZ-a te Školarinskog odbora Zajednica dodijelila 245 stipendija za tekuću akademsku godinu. Aktualna kampanja za Školarinsku zakladu HBZ-a Amerike počela je, kao što smo javljali, prije pola godine i to objavom oglasa u Zajedničaru od 18. studenog (Pittsburgh, PA, 2015.) u kojem je glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo zamolio članstvo da se donacijama i prigodnim porukama u službenom glasilu te naše najstarije iseljeničke organizacije pridruže kampanji za stipendiranje učenika i studenata, čiji završetak uobičajeno pada na početak kalendarske godine.
Mobilnost školovanjem i fakultetsko obrazovanje mladih jedan je od glavnih ciljeva HBZ-a SAD-a i Kanade, koja gotovo šest desetljeća s uspjehom stipendira učenike i studente, čime izravno povećava socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta i to putem Školarinske zaklade HBZ / CFU Scholarship Foundation. Zadnjih desetljeća imovina Školarinske zaklade iz središnjeg Generalnog fonda i fondova osamdesetak specijalnih zaklada stalno je rasla i omogućavala je u prosjeku dodjelu 250 stipendija godišnje. Prošle godine, međutim, Zajednica je dodijelila 231 studentsku stipendiju čiji je cjelokupni iznos bio 186 700 dolara. Trenutačna brojka stipendista, budući je globalna financijska kriza iza nas, srećom ponovo je porasla pa je podijeljeno 245 stipendija u ukupnoj vrijednosti od 198 950 američkih dolara za akademsku 2015/16 godinu.
– To je novac kojeg studenti ne trebaju nikada vraćati našoj Zajednici. Kad je se Školarinski odbor sastao na jesenskom zasjedanju 29. listopada 2015., pregledao je molbe studenata za 2015.-2016. akademsku godinu, obradivši natječajnu dokumentaciju prema tradicionalnim fraternalističkim kriterijima s naglašenom socijalnom osjetljivošću za siromašnije slojeve društva. Iz Generalnog fonda Zaklade dodijeljene su stipendije u iznosima od 300 do 1 500 dolara. Također su dodijeljene stipendije iz ostalih individualnih zaklada koje su osnovane po oporučnim željama donatora te odsjecima HBZ-a i srodnim hrvatskim organizacijama sklonih filantropiji na sjeverno-američkom kontinentu. Imena studenata i donatora objavljena su u Zajedničaru od 6. travnja 2016. Vidljivo je da studenti hrvatskih korijena studiraju na prestižnim visokoškolskim ustanovama diljem sjevernoameričkog kontinenta. Na zadnjoj sjednici Školarinskog odbora najavljena je uspostava jednog novog individualnog tj. 82. školarinskog fonda. Riječ je o Louise Birt fondu sa startnom sumom od 25 000 dolara. Zaklada uživa veliki ugled u našemu članstvu kao i među brojnim ranijim stipendistima – koji ljubav Zajednice i njezinih filantropa vraćaju Zajednici ljubavlju i novčanim darom dolazećim naraštajima studenata i učenika. Zar to nije čudesno! Krug ljubavi i dobročinstava sve je učinkovitiji. Neizmjerno smo zahvalni entuzijastima koji tijekom godine, a posebno za vrijeme blagdana svojim prilozima podupiru ovaj značajni fond za obrazovanje podmlatka Hrvatske bratske zajednice, izjavio je glavni predsjednik Edward W. Pazo.

 
 
Odsjeci HBZ-a valja istaći, pokraj ove donatorske akcije za školovanje mladih Zajedničara, daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskog rada u humanitarne i kulturne svrhe domicilnom društvu i oko milijun dolara ljudima u potrebi.
Od kada je uspostavljen ovaj obrazovni program uoči šezdesetih 20. st., Hrvatska bratska zajednica je dodijelila preko tri milijuna dolara bespovratnih sredstava u stipendijama za gotovo 9000 studenata. Mi u Zajednici skloni smo našoj staroj tradiciji da u okviru svojih mogućnosti pomažemo mladim članovima koji se školuju na fakultetima i visokim školama te raznim učilištima diljem Amerike. Zajednica je davno spoznala značaj ulaganja u ljudske potencijale i obrazovanje mladih pa vjerujemo da ćemo to i dalje činiti. Između brojnih fraternalističkih programa i članskih beneficija, možemo s ponosom reći da se školarinski program mladih Zajednice nedvojbeno ubraja među naše najvrjednije obrazovne programe. Brinemo za one studente i učenike slabijeg socijalnog stanja, ali i za one čija darovitost garantira uspjeh u elitnoj akademskoj zajednici Amerike. Zajednica im pruža potporu u životnoj fazi kad im je pomoć najpotrebnija. Školovanje je, kao što svi znamo jako skupo diljem svijeta i za mnoge je obitelji sve nedostupnije. Osjećamo kakvi su to izazovi i za djecu i za njihove roditelje. Zbog toga nam je izuzetno drago kada iz školarinskog fonda možemo barem donekle novčano pomoći toj djeci i njihovim roditeljima, kazao je potpredsjednik za članske kampanje HBZ-a Franjo Bertović koji, uz ostalo, trenutačno priređuje nogometni turnir Zajedničara što će se održati u Pittsburghu od 10. do 12. lipnja 2016. 
Osnivanje Školarinske zaklade započelo je na 9. konvenciji HBZ-a prije duže od pola stoljeća s oko par tisuća dolara. Tu su ideju među članstvom naše stoljetne fraternalističke organizacije na sjevernoameričkom kontinentu među prvima zagovarali urednici Zajedničara Filip Vukelić i Stjepan Brkić, koji su predložili članstvu da novac što bi ga utrošili za slanje božićnih čestitki rodbini i prijateljima daruju Školarinskoj zakladi. Zajedničar, glavno službeno glasilo HBZ-a, je zauzvrat objavljivao imena svih darovatelja i njihove božićne pozdrave prijateljima i rodbini. Danas kada svijetom kruže besplatne elektroničke čestitke i cvrkuti na Twiteru i ostalim mobilnim internetskim socijalnim mrežama, Zajedničar i dalje potiče svoje čitatelje i članstvo Zajednice da uplaćuju novčane donacije za Školarinsku zakladu uz prigodnu čestitarsku poruku. 

Uz Glavni fond Školarinske zaklade danas pri HBZ-u djeluje osamdesetak pojedinačnih fondova za stipendiranje. Fondovi nose imena svojih donatora, bilo pojedinaca bilo odsjeka Zajednice, koji su ih utemeljili. Nedvojbeno, radi se o najkvalitetnijem obrazovnom programu u povijesti hrvatskoga iseljeništva i njegova 122- godišnjeg fraternalističkog pokreta, zahvaljuju svima koji su se uključili u školarinsku kampanju HBZ-a i čije se članstvo ponosi filantropijom u lokalnim iseljeničkim zajednicama diljem SAD-a i Kanade. Znamo, razumije se, da je filantropija u SAD-u dosegla više milijardi dolara. No, američki Hrvati sukladno svom imovnom statusu odvajaju koliko mogu od svojih obitelji, diveći se kao i ostali svijet visinama donacija o kojima izvještava američki Chronicle of Philantropy poput one basnoslovne sume Zuckerbergove donacije ili donacije pokojnog naftnog bogataša Georgea Mitchella. Mi se u hrvatskom iseljeništvu još ravnamo po onoj narodnoj: Zrno po zrno – pogača!

Tekst: Vesna Kukavica