U organizaciji HMI podružnice Split u restoranu i muzeju nogometa Veslo u njujorškoj Astoriji održano je predstavljanje knjige i DVD-a Veterani Hajduka 1977-2012, autorice Branke Bezić Filipović. Uz ljubitelje nogometa i Hajduka, događaju je u ime GK RH nazočila konzul savjetnik Ivana Živković Mikec kao i Jere Kursar i Boris Nanjara, vlasnici dvaju restorana koji su Veterane ugostili za vrijeme njihovog gostovanja 1995.

 

 

U New Yorku djeluje nogometni klub New York Polet, kao jedan od četiri hrvatska nogometna kluba u gradu. Osnovali su ga iseljenici iz Zablaća kraj Šibenika, 1974. godine i dali mu ime po nogometnom klubu iz rodnog mjesta. Kada su veterani Hajduka na američkoj turneji bili u New Yorku 1995. godine, igrali su s momčadi sastavljenoj od igrača svih klubova a neki su bili iz Poleta. Jedan od onih koji su tada okušali snagu s veteranima Hajduka bio je i Davor Rosini. Sjećajući se te utakmice, odigrane na hrvatskoj zemlji u New Jerseyju, Rosini je ispričao:

– Ja sam 1995. imao 31 godinu i bio sam jedan od sretnika koje su pozvali da zaigramo protiv Veterana Hajduka. Na utakmici su igrali igrači iz sva četiri hrvatska kluba s područja New Yorka a to su bili NY Polet, NY Croatia, Istra i Rudar. Ja sam bio istinski počašćen da na utakmici predstavljam NY Polet. Ova prijateljska utakmica protiv Veterana Hajduka ujedinila je, tada ne baš složne, hrvatske klubove.

U organizaciji HMI podružnice Split u restoranu i muzeju nogometa Veslo u njujorškoj Astoriji, održano je 12. siječnja predstavljanje knjige i DVD-a Veterani Hajduka 1977-2012, autorice Branke Bezić Filipović. Uz ljubitelje nogometa i Hajduka, događaju je u ime GK RH nazočila konzul savjetnik Ivana Živković Mikec kao i Jere Kursar i Boris Nanjara, vlasnici dvaju restorana koji su Veterane ugostili za vrijeme njihovog gostovanja 1995. Fešta je završila pjesmama posvećenim Hajduku.

Posjet New Yorku iskorišten je i za dogovore vezane za nove programe, pogotovo za novi sastanak ulagača, a dobra vijest je da već oko pola godine u Astoriji djeluje novi hrvatski katolički svećenik don Vedran Kirinčić, pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Bl. Ivana Merza. Pri misiji djeluje i Hrvatska katolička škola koja će u svibnju napuniti 27 godina od svog osnutka.

Tekst: Branka Bezić Filipović