U osmodnevnom posjetu Dubrovniku boravila je grupa od jedanaest učenika Panonske gimnazije Gornja Pulja /BG/BRG/BORG Oberpullendorf iz austrijskog Gradišća.

 

Voditeljica ovog edukativnog posjeta Dubrovniku je profesorica Gisela Csenar, koja svake godine organizira  maturalno putovanje svojih učenika u Dubrovnik. Nekima  od njih ovo nije prvi  posjet, dolazili su i prethodnih godina, bilo kao članovi folklorne ili pak glazbene grupe koja djeluje pri njihovoj školi u Austriji.

Domaćini u Dubrovniku bili su im don Bernard Pleše i profesorica Mirjana Žeravica, iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti.
Učenici iz Gradišća sudjelovali su u nastavi u toj dubrovačkoj gimnaziji, uglavnom na satovima hrvatskog jezika, kako bi uz svoj gradišćanski hrvatski, uspješno savladavali i književni jezik.

Bili su sudionici natjecateljskog recitala domoljubne poezije, na kojem je učenica iz Gradišća, Hana Darabos osvojila zavidno treće mjesto po mišljenju stručnog povjerenstva.

Također je bilo organizirano i večernje glazbeno druženje u školi, gdje su domaćini odmjerili snage sa svojim sunarodnjacima iz Austrije, te pokazali bliskost kroz pjesmu i ples.

Mladi Gradišćanci  su razgledali prirodne i kulturne znamenitosti Grada, dubrovačke zidine, posjetili su otočić Lokrum, Župu dubrovačku, Konavle i otok Mljet kao i ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, gdje su pjesmom oduševili prolaznike i goste na Prijekome.

Upoznali su se sa uvjetima studiranja u Dubrovniku, poglavito na Međunarodnom sveučilištu za diplomaciju. Neizostavan je bio i koncert FA Linđo.

Uz svesrdnu pomoć institucija Grada, organizatori i domaćini Gradišćancima su uz Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića bili i profesorica Mirjana Žeravica, Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, Hrvatsko austrijsko društvo Dubrovnik te Folklorni ansambl Linđo.
(List du)