Riječki karneval u svom 31. izdanju prošli vikend privukao je i Gradišćanske Hrvate. Maškarana skupina Koljnofske maškare po treći put je sudjelovala u velikoj karnevalskoj povorci, a iz publike su ih bodrili Gradišćanci iz Soprona i Petrovog Sela

Međunarodni Riječki karneval u svom 31. izdanju prošli vikend privukao je i Gradišćanske Hrvate. Maškarana skupina Koljnofske maškare iz Koljnofa/Kophaze u Mađarskoj po treći put je sudjelovala u velikoj karnevalskoj povorci Riječkog Karnevala. Ove godine, maskirani u vještice-viške, željeli su pokazati dio svojih tradicijskih vjerovanja prigodnih za karnevalska događanja. Vesela skupina od pedesetak vještica i vještaca pomela je i zadnje tragove zime s riječkih ulica.

Iz publike je veliku karnevalsku povorku promatrala i skupina Gradišćanaca iz Soprona i Petrovog Sela. U Rijeci su prvi put, a karnevalsku povorku su došli pogledati s namjerom da se sljedećih godina i sami aktivno uključe u karnevalska događanja. Među pedesetak gostiju vidjeli smo i ravnateljicu Osnovne škole u Petrovu Selu, Editu Pauković Horvath, te Csabu Horvatha, ravnatelja Croatice, hrvatske izdavačke kuće iz Mađarske.

Tekst i fotografije: Dejan Miculinić