Skupština je održana u Baru povodom desete obljetnice formiranja podružnice HGD-a Bar. U povodu ulaska Hrvatske u EU, dr Svjetlana Zeković iz podružnice HGD Podgorica najavila je niz manifestacija i fešti, projekt pod nazivom “Boje zvuci i okusi Hrvatske”

Redovita XII. godišnja skupština Hrvatskog građanskog Društva Crne Gore održana je 25. svibnja u dvorani zavičajnog muzeja – Dvorac Kralja Nikole.
Skupština je održana u Baru povodom desete obljetnice formiranja podružnice HGD-a Bar. Tom prigodom predsjednik HGD CG Mirko Vičević uručio je poklon podružnici i zaželio još mnogo godina uspješnog rada.
Sudionike skupštine i goste pozdravio je Vladimir Marvučić, predsjednik podružnice HGD-a Bar koji je na početku u znak zahvalnosti za razvoj društva i dosadašnji rad uručio poklon jednom od osnivača društva i starom aktivistu Dariju Musiću. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore prisutne je pozdravio predsjednik Miroslav Franović.
Izvještaj o radu društva u proteklih godinu dana podnio je predsjednik HGD-a Crne Gore Mirko Vičević koji je istakao da je protekla godina iznimno važna za rad društva.
“Dogodile su se pozitivne stvari koje promoviraju našu zajednicu predstavljaju naš nacionalni identitet te samim tim nas vežu s osnovnim načelima osnutka HGD. Bliži se dan ulaska Republike Hrvatske u zajednicu europskih država na čemu smo svi ponosni. Prvi put u povijesti hrvatski korpus na parlamentarnim izborima samostalnim nastupom HGI prelazi izborni cenzus i dobiva poslanika u Parlamentu Crne Gore. Prvi put je u Vladi Crne Gore na poziciji ministrice predsjednica HGI-a Marija Vučinović. Rad našeg društva ocijenio bih kao jako požrtvovan, svima hvala koji su učestvovali, ljubav koju imate prema našem društvu najbolji je garant uspjeha za zajedničku budućnost”- kazao je Vičević.
U protekloj godini organizirali smo brojne koncerte, hommage Tripu Tomasu, božićne koncerte u Tivtu, Kotoru, Baru i Podgorici, projekt terenske nastave učenika hrvatskog jezika koji su posjetili Zagreb i okolicu te se upoznali sa prirodnim i kulturnim ljepotama – podsjetio je predsjednik HGD-a Mirko Vičević.
Skupština je prihvatila izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu, kao i plan rada za idući period.
U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, dr Svjetlana Zeković iz podružnice HGD Podgorica najavila je niz manifestacija i fešti, projekt pod nazivom “Boje zvuci i okusi Hrvatske”.
“Sa manifestacijama počinjemo u Podgorici gdje će se predstaviti Slavonija, a u devetom i desetom mjesecu Dalmacija, a krajem godine predstavit će nam se Istra”, kazala je dr. Svjetlana Zeković. U glazbenom dijelu nastupio je kotorski VIS “Lungo Mare”.
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 23. lipnja 2001. godine.

Fotogalerija