Glavni tajnik Hrvatskoga svjetskog kongresa, Vinko Sabljo 13. i 14. siječnja boravio je u radnom posjetu Zagrebu. Tom prigodom, glavni tajnik i službeni koordinator Hrvatskih svjetskih igara, koje će se od 18. do 22. srpnja održati u Zagrebu susreo se s Darijom Krstičević, predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Sastanku u Državnom uredu nazočili su i Žana Ćorić, glasnogovornica, Ivana Perkušić, savjetnica za iseljeništvo, Draženka Arar, glavna tajnica, Ivana Rora, ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK-a i Mateja Mandić, tajnica Domovinskog sjedišta.

Tom prigodom potvrđen je dogovoreni termin održavanja Igara te uspostavljen radni ured Igara u Zagrebu, kojim rukovodi Ivana Perkušić, službena koordinatorica Igara ispred Državnog ureda, Žana Ćorić, Ivana Rora, ispred Domovinskog sjedišta i Mateja Mandić. Na taj je način uspostavljen dobar operativni tim u domovini koji će direktno surađivati sa koordinatorom HSI u iseljeništvu, Vinkom Sabljom. Na sastanku je dogovoreno da će sudionici Igara biti smješteni u Studentskom domu, načelno je dogovoreno službeno otvaranje i zatvaranje Igara kao i izrada rasporeda događanja na Igrama te način provođenja sportskih natjecanja. Istaknuto je da će biti organizirano i niz kulturnih događanja tijekom Igara, kako bi se mladima iz iseljeništva ponudio što kvalitetniji sadržaj tijekom HSI 2017. Hrvatski svjetski kongres kroz koordinatora HSI 2017. Vinka Sablju ima zadaću okupljanja sudionika i organizacije njihovog dolaska u domovini, dok poslove organizacije u domovini obavlja Državni ured i ostale institucije koje će se pojaviti u suoorganizacji s Uredom. Sa pripremom i organizacijom Igara u Zagrebu započinje se odmah, jer kako je istaknula predstojnica Krstičević radi se o velikom i iznimno važnom projektu hrvatskog iseljeništva u domovini.

Drugog dana, radnog boravka u Zagrebu, glavni tajnik HSK-a, Sabljo susreo se s ravnateljem HMI Marinom Knezovićem i zamjenikom ravnatelja Željkom Rupićem u uredu ravnatelja HMI. Na sastanku je sudjelovala i ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK-a. Uz nastavak dobre dosadašnje suradnje sa Hrvatskom maticom iseljenika, dogovoreno je da će HSK imati i svoj prostor u HMI, kako bi na službenoj adresi u službenom uredu još bolje obavljao svoju zadaću krovne udruge iseljenih Hrvata. Također je naglašeno da će i HMI osigurati potporu organizaciji HSI 2017. u Zagrebu, u dogovoru sa Hrvatskim državnim uredom. Jer Hrvatska matica iseljenika i Hrvatski svjetski kongres povezani su dobrom suradnjom još od samog osnutka Kongresa.

U poslijepodnevnim satima, Vinko Sabljo posjetio je i Hrvatski Sabor gdje ga je primila saborska zastupnica Margareta Mađerić. U ugodnom razgovoru dogovoren je nastavak suradnje te daljnja potpora radu HSK-a.

Tekst i fotografije: Ivana Rora