Fraternalistica godine trenutno obavlja dužnost glavne tajnice/blagajnice HBZ-a, te predsjednice organizacije Četiri kotara i predsjednice društva Sv. Juraj odsjeka 354 u Cokeburgu

Doživotna fraternalistica Bernardette Luketich-Sikaras na svečanom banketu koji će se održati u nedjelju, 22. listopada u Canonsburgu, PA bit će počašćena titulom Fraternalist 2017. sjedinjenih odsjeka Hrvatske bratske zajednice u kotarima Fayette, Greene, Washington i Westmoreland jugozapadne Pennsylvanije.
Luketich-Sikaras trenutno obavlja dužnost glavne tajnice/blagajnice HBZ-a, te predsjednice organizacije Četiri kotara i predsjednice društva Sv. Juraj odsjeka 354 u Cokeburgu.
Počast Fraternalist godine dodjeljuje se zaslužnim članovima spomenute organizacije koji se svojim radom i svojim aktivnostima ističu na polju fraternalizma i doprinose dobrobiti i razvijanju odsjeka i čitave Hrvatske bratske zajednice.
Tijek banketa bit će popraćen kratkim programom za vrijeme kojeg će prisutne zabavljati popularni tamburaški sastav Zabava iz Pittsburgha, a slavljenici će biti uručena prigodna pohvalnica.
Ovogodišnja dobitnica rođena je 21. travnja 1959. u obitelji Bernarda i Marthe Luketich u Washingtonu, Pennsylvania. Odrasla je u malom rudarskom naselju Cokeburgu gdje je u obližnjem mjestu Ellsworthu pohađala katoličku školu a kasnije osnovnu katoličku školu Mon Valley u gradu Monongahela, Pennsylvania. Godine 1981. diplomirala je ekonomiju i psihologiju na Washington i Jefferson sveučilištu u Washingtonu, PA a godine 1986. magistrirala na Wayne State sveučilištu u Detroitu, Michigan.
Bernadette Luketich-Sikaras je članica Hrvatske bratske zajednice od rođenja, kada su je roditelji učlanili u gnijezdo 122 odsjeka 354 u Cokeburgu. Bernadette je, ne samo svirala na nekoliko tamburaških instrumenata, nego je također podučavala i druge. Kao petogodišnjakinja je svirala u zboru koji je u to vrijeme vodio poznati tamburaš i dirigent Joseph Grcevich. Sudjelovala je na koncertnim turnejama mladih tamburaša diljem Hrvatske u godinama: 1969., 1972., 1974., 1976., 1981., 1986., 1997., 2004. i 2013.
Iduće će godine sa svojim omladinskim zborom sudjelovati na godišnjem festivalu mladih Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Godine 1980. polazila je Ljetnu školu folklora Hrvatske matice iseljenika gdje je tada predavač bio dr. Ivan Ivančan. Sa starijom sestrom Marlene osnovala je djevojački tamburaški zbor Bećarice. Tijekom 15 godina uspješnog djelovanja zbor je svirao na mnogim banketima, piknicima i drugim hrvatskim priredbama širom zemlje. Povremeno je po potrebi svirala i u drugim poznatim tamburaškim sastavima u Pennsylvaniji, Ohiju, Indijani i Illinoisu. Godine 1978. izdala je samostalnu LP ploču “Bernadette i Tambure”. Od 1977. do 1982. godine u zboru Sv. Juraj je u vođenju mladog ansambla pomagala Josephu Grcevichu. Godine 1989. opet se kao pomoćnica priključila zboru kojeg je vodila njena sestra Marlene Luketich-Kochis. Kao pomoćnica djeluje i u odraslom tamburaškom ansamblu u kojem je članica od njegovog osnutka. Od 1982. pa do 1986. bila je koreograf Detroit Star Junior Tamburice odsjeka 351 u Detroitu kao i ansambla Zavičaj u Windsoru, Ontario. U isto vrijeme svirala je bugariju u Detroit Tamburica Orkestru. Od 1986. do 1990. predvodila je folklorni ansambl Kardinal Stepinac Hrvatske crkve sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. U isto vrijeme bila je članica folklornog ansambla Tomov u New Yorku. Vrhunac njezine glazbene karijere, 1977. godine, bio je izbor za Gosta dirigenta festivala mladih Hrvatske bratske zajednice koji se održao u Zagrebu.
Nakon prelaska iz gnijezda u odsjek 354 obnašala je dužnost zapisničara, a 1991. godine ponovno je preuzela istu odborničku dužnost. Jedno vrijeme je bila predsjednica odsječnog Nadzornog odbora a trenutno je predsjednica odsjeka. Dužnost je preuzela nakon očeve smrti u prosincu 2015. godine. Imala je čast 1975. biti predsjednicom na zasjedanju 8. konvencije podmlatka Hrvatske bratske zajednice u Floridi a kasnije te godine pozdravila je delegate 14. Nacionalne konvencije Hrvatske bratske zajednice Pittsburghu. Od 2010. naovamo predsjednica je organizacije Ujedinjenih odsjeka Četiri kotara a dotada je bila višegodišnja potpredsjednica. Do sada je svoj odsjek zastupala kao delegat na konferencijama spomenute organizacije. U Nadzorni odbor Hrvatske bratske zajednice izabrana je na 20. Nacionalnoj konvenciji 1999. u Londonu, Ontario. Poslije toga je bila članicom Odbora i na mjestu drugog glavnog potpredsjednika.
Njeni životni snovi su se ostvarili imenovanjem za glavnu tajnicu/blagajnicu Hrvatske bratske zajednice 8. kolovoza 2014. Bilo je to prvi put u povijesti Zajednice da je na taj položaj izabrana žena. Niz godina djeluje u odboru Školarinske zaklade Zajednice a nekoliko godina kao njegova izvršna tajnica. Također je u odboru Anđeoskog fonda i Hrvatsko-američkog kulturnog društva.
U svibnju 2016. godine Luketich-Sikaras je odlikovana nagradom koju odnedavno svake godine u Zagrebu dodjeljuje The Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena.
Bernardette Luketich-Sikaras nedvojbeno slijedi stope pokojnog oca, predsjednika emeritusa Bernarda Luketicha koji je, kao što je poznato, cijeli svoj život posvetio fraternalizmu.
(Zajedničar)