Čileanskoga arhitekta iz Antofagaste uz Split vežu hrvatski korijeni njegove supruge, a izložba ”Iskustvo sa svjetlom”, nastala u suradnji s podružnicom HMI, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića može se razgledati do 9. rujna

Francisco Gutierrez rođen je u Antofagasti 1963. godine, na području pustinje Atacame, poznate po rudnicima bakra i srebra i po velikom broju hrvatskih iseljenika. Studirao je arhitekturu na Universidad Catolica del Norte de Chile. Kroz studij i kroz hrvatsko okruženje postao je zainteresiran za europsku kulturu a to je u njemu pokrenulo nomadske gene pa je otputovao u Europu. Oduševili su ga London, Madrid, Rim i na kraju posebno Split koji ga vezuje za korijene njegove supruge Marie. Split ga vraća u djetinjstvo koje su oboje proveli u  Antofagasti, na moru. Zato se u Splitu osjeća kao kod kuće, jer ga ispunjavaju morski krajolici, boje i mirisi.
Francisco Gutierrez se s obitelji nastanio u Londonu, jer tamo pravi kolekciju slika starih pubova, zgrada koje želi oteti zaboravu i propadanju. Kao arhitekt, posebno je inspiriran vedutama gradova i zgrada. Inače, slikati je započeo još u Čileu i to u tehnikama ulja i akrilika da bi se kasnije okušao i u kombiniranim tehnikama crteža s akvarelom i tintom.
-Svaka slika je moment promatranja, meditacije i uživanja u mjestu, rekao je Gutierrez. Ako vas moje slike čine sretnima, vraćaju vam sjećanja i čine vas da cijenite to što imate, onda sam ja svoj posao obavio i mi smo se našli…
Također je volontirao slikajući u raznim sredinama za ljude različitih životnih dobi i podrijetla, a osobito se posvetio starijim ljudima. U svojem radnome vijeku bavio se unutrašnjim dekoriranjem i dizajniranjem namještaja. Radio je dekorativne objekte upotrebljavajući reciklirane materijale. Sudjelovao je na brojnim, najčešće skupnim, izložbama ,i to u Londonu.
Splitskoj publici se predstavio izložbom pod naslovom ”Iskustvo sa svjetlom” koja je otvorena 26. kolovoza u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. U ime Matice nazočnima se obratila Branka Bezić Filipović, a u ime knjižnice izložbu je otvorila Ingrid Poljanić koja je u knjižnici zadužena za organizaciju kulturnih događaja. Izložba se može razgledati do 9. rujna.

Tekst: Branka Bezić Filipović