Živopisne nošnje i prigodni napjev bili su uvod za dobrodošlicu Matičine v.d. ravnateljice Mirjane Ane Marije Piskulić, koja ju je poželjela gostima i izvođačima a dugovječnost natječaju koji se izložbom predstavlja

Prvo ovogodišnje događanje u Matici najavile su mlade folklorašice KUD-a Sv. Juraj iz Desinića. Živopisne nošnje i prigodni napjev bili su uvod za dobrodošlicu Matičine v.d. ravnateljice Mirjane Ane Marije Piskulić, koja ju je poželjela gostima i izvođačima a dugovječnost natječaju koji se izložbom predstavlja.

Izložbu postavljenu u Hrvatskoj matici iseljenika, uz prigodno slovo pohvale pokretačima i sudionicima, otvorio je 20. siječnja Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Uz hrvatske veleposlanike Štambuka, Vučaka i Vidmarovića, člana UO Matice, predstavnicu Grada Zagreba, predstavnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i predstavnike medija, izložbi su nazočili i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Ivana Milina, potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, članovi Upravnog odbora Dragica Hadrović i Camillo Cirelli i Antonella D’Antuono, predsjednica Udruge “Jedna Musika” iz Molisea, ujedno predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Putujuću izložbu fotografija BOG, HRVATSKA! – POZDRAV IZ ZAVIČAJA – međunarodnu fotografsku izložba djece hrvatskih iseljenika/pripadnika hrvatskih manjina u svijetu, u dobi od 8 do 16 godina, iznjedrio je natječaj na koji je pristiglo tristotinjak fotografija iz Njemačke, Slovenije, Vojvodine, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije.

Natječaj je od prosinca 2015. do ožujka 2016. prikupljao dječje radove na teme: hrvatski krajolici, te etnografska, povijesna i kulturna baština Hrvatske. Organizirala ga je Udruga Mosaico Italo Croato Roma – associazione / Hrvatsko-talijanski mozaik Rim pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Hrvatske matice iseljenika, Grada Zagreba i Ente Nazionale Croato per il Turismo Milano, a dosadašnji rad i rezultati okrunjeni su ovom, prvom zagrebačkom izložbom.

Na natječaju su dodijeljene tri nagrade: prva Ani Francisković iz Subotice, druga Mariji Vuković iz Tavankuta i treća Giadi De Rossi iz Rima.

  

Najoriginalniji koncept natječaja, dodijeljen jednoj od fotografija koje su odlukom žirija ušle u uži izbor, ocjenjivao se javno na mrežnoj stranici Associazione Mosaico Italo Croato Roma. Glasove su ovim putem izborile Giulia Verdat, Victoria Clementina Pirani (Italija) i Subotičanka Josipa Stanić.

Druženje u Matici, u okruženju trideset izloženih fotografija i uz talijanske delicije koje su donijeli gosti iz Rima, potrajalo je u srdačnoj atmosferi dovoljno dugo da svi požele ponovni susret na novoj izložbi.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš