Izložbi će nazočiti i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Ivana Milina, potpredsjednica Udruge Zrinka Bačić, članovi Upravnog odbora Dragica Hadrović i Camillo Cirelli i Antonella D’Antuono, predsjednica Udruge “Jedna Musika” iz Molisea, ujedno predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske

Međunarodni fotografski natječaj organizirala je Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim (ideja natječaja „Bog, Hrvatska!“: Ivana Milina) pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Hrvatske matica iseljenika, Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

Natječaj je započeo 14. prosinca 2015. ta zatvoren je 14. ožujka 2016. Sudionici natječaja poslati su fotografije odgovarajuće tematike, a svaki autor mogao je sudjelovati s najviše tri fotografije. Sve su morale biti popraćena tekstom (rečenica, stih, sintagma). U natječaju su sudjelovali učenici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu i djeca hrvatskih iseljenika u dobi od 8 do 16 godina.

Pristiglo je 300 fotografija iz Njemačke, Slovenije, Vojvodine, Srbije, Bosne i Hercegovine i Italije. Dva mlada hrvatska fotografa, Darko Kero i Goran Kuzmanić (Art more -Split), predvodili su stručnu komisiju. Izabrali su 30 najboljih fotografija i dodijelili nagrade žirija.

  

Prvu nagradu za fotografiju na temu TO JE ZEMLJA DIDA MOGA I OCA MOGA osvojila je Ana Francisković, Subotica, (Srbija). Nagradu, fotoaparat (DSLR), donirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Drugonagrađenu fotografiju na temu TAJNA U SVILI I SLAMI osvojila je Marija Vuković, Tavankut (Srbija). Nagradu, tečaj Matičine Male škole hrvatskog jezika i kulture – Novi Vinodolski, donirala je Hrvatska matica iseljenika.

Treću nagradu fotografijom na temu DOK MI ODMARAMO, DRUGI RADE osvojila je Giada De Rossi, Rim (Italija). Nagrađena je fotomonografijom “Hrvatska iz zraka” Davora Rostuhara u izdanju National Geographica.

Najoriginalniji koncept “Bog, Hrvatska! u globalizirajućem svijetu” – dodijeljen je jednoj od 30 fotografija koje su odlukom žirija ušle u uži izbor natječaja. Glasanje za ovu nagradu provelo se javno na mrežnoj stranici „Associazione Mosaico Italo Croato Roma” www.mosaicoitalocroato.com.

Glasove su ovim putem dobili : Giulia Verdat (Italija) za BOŽE ČUVAJ HRVATSKU, Victoria Clementina Pirani ( Italija) za TAJANSTVENU PEĆINU i Josipa Stanić (Subotica, Srbija) za AKO VEĆ RADIŠ, RADI KAKO TREBA.

Organizacijski i odgovorni tim natječaja činili su Sarah Zuhra Lukanić, Nikolina Žuvela, Dragan Alvir, Zrinka Bačić, Camillo Cirelli, Mauro De Rossi, Dragica Hadrović, Ivana Milina i Gabriele Pirani . Autor logotipa natječaja je Mario Milina 2015.

Udruga Mosaico italo-croato Roma poziva na otvaranje putujuće izložbe fotografija BOG, HRVATSKA! – POZDRAV IZ ZAVIČAJA – Međunarodna fotografska izložba djece hrvatskih iseljenika širom svijeta. Izložba se otvara u petak, 20. siječnja 2017. u 18,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Izložbu će otvoriti Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a nazočit će joj i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Ivana Milina, potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, članovi Upravnog odbora Dragica Hadrović i Camillo Cirelli i Antonella D’Antuono, predsjednica Udruge “Jedna Musika” iz Molisea, ujedno predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Tekst: Zrinka Bačić