Na Matičinoj Zimskoj školi hrvatskoga folklora će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja. Polaznici su mogli birati između tri ponuđene grupe: ples, sviranje tambura i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala

I ove godine HMI u Crikvenici , od 3. do 12. siječnja 2013.,organizira Zimsku školu hrvatskoga folklora na kojoj će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja. Polaznici su mogli birati između tri ponuđene grupe ples, sviranje tambura i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala.
Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama, pjesmama i tradicijskim glazbalima dinarskoga područja, te predavanja o kinetografiji (plesnom pismu), osnovama dječjega folklora, scenskoj primjeni folklora, metodama rada sa seoskim folklornim grupama i reproduktivnim ansamblima.
Svrha ove škole je obrazovanje voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz njega, predavanja će održati vrsni hrvatski folklorni stručnjaci: prof. Vido Bagur, Nenad Milin, ing. Goran Knežević, prof. Josip Forjan, prof. Kristina Benko Markovica, Vjekoslav Martinić i Miroslav Šilić.
Svečana završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u subotu, 12. siječnja 2013. u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici.


Hrvatska matica iseljenika

prof. Srebrenka Šeravić, voditeljica Odjela za kulturu
10000 Zagreb
Trg Stjepana Radića 3
Tel. 01/61 15 116
Fax. 01/6111 522
www.matis.hr 
e-mail: folklor@matis.hr