Na Susedgradfestu su se predstavili sa čak tri točke: plesovima Lašve (središnja BiH), tamburaškim nastupom i koreografijom austrijskog narodnog plesa. Nastup je realiziran zahvaljujući suradnji HMI, ZAFAZA i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad 

Folklorna skupina Hrvatskoga doma iz Linza protekli je vikend provela u gradu Zagrebu upoznajući se s povijesnim i kulturnim znamenitostima hrvatske metropole. Ovaj dugo i pomno planirani posjet zaokružili su nastupom na folklornom koncertu u subotu, 25. listopada, sudjelujući kao posebni gosti u programu susedgradskih kulturnih susreta pod nazivom „Susedgradfest 2014“.
Nastup je realiziran zahvaljujući suradnji Hrvatske matice iseljenika i ZAFAZA – zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba te domaćinu programa – Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.
Na ovogodišnjem Susedgradfestu nastupili su KUD „Stenjevec“ iz Stenjevca, KUD „Repušnica“ iz Repušnice, KUD „Prigorec“ iz Markuševca, FA „Vrapčanci“ iz Gornjeg Vrapča, KUD „Orač“ iz Male Mlake s po jednom plesnom koreografijom, a gosti iz Linza predstavili su se sa čak tri točke: plesovima Lašve (središnja BiH), tamburaškim nastupom i koreografijom austrijskog narodnog plesa. Ovaj izbor glazbe i plesova pokazuje želju članova Hrvatskoga doma iz Linza da čuvaju i njeguju vrijednosti vlastite tradicijske kulture ali jednako tako da u procesu uspješne integracije u svojoj novoj domovini Austriji prihvaćaju i upoznaju i njihove kulturne tradicije.
Nastup Hrvatskog doma iz Linza publika je posebno nagradila velikim pljeskom. Nakon koncerta je u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad priređen domjenak za sve sudionike koncerta, a bila je to prigoda za bolje upoznavanje i druženje.
Hrvatski dom u Linzu osnovan je 1992. godine i danas okuplja veliki broj članova u različitim sekcijama: sportskoj, folklornoj, tamburaškoj, grupe za rekreaciju žena i muškaraca, aktiv žena itd. Čak devedesetero djece aktivno se bavi plesom, sviranjem i pjevanjem, a sportska sekcija broji tridesetak nogometaša. Od 2004. godine predsjednik Hrvatskoga doma je Miroslav Jakić, a tajnik je Siniša Čavar.
O sebi i razlozima svoga postojanja kažu:
-Hrvatski dom Linz već 20 godina ide svojim uspješnim putem međusobnog razumijevanja i potpore. Za svoje članove želimo stvoriti uvjete životnog zadovoljstva i pronalaženja osobnog identiteta. Sretna djeca, zadovoljni roditelji, sretni mladi i stari ljudi su najbolja plaća za naš rad. Dobrovoljni rad je je kod nas osnovni princip.

Tekst i fotografije: Srebrenka Šeravić