Jedan od vrhunaca cijele manifestacije, 18. punoljetnog izdanja Dana hrvatskog filma, svakako je bila dodjela nagrade Zlatni dukat za doprinos razvitku hrvatskog filma, koje su ove godine kući ponijeli glumci, na neki način i domaćini ovoga festivala, Goran Navojec i Vedran Mlikota

U subotu, 14. ruja navečer, kao šećer na kraju, prikazivanjem apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, filma Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića, pala ‘posljednja klapa’, 18. punoljetnog izdanja Dana hrvatskog filma, pod organizacijskom kapom naše glumačke legende Ive Gregurevića, koji već tradicionalno u prvim danima rujna kulturno-filmski oživi njegovo rodno Orašje gdje se sedam večeri uzastopce mogu pogledati najbolji domaći filmovi lanjske produkcije, između ostalog premijerno prikazanih ljetos u pulskoj Areni.
Tako su se na velikom platnu pred gotovo uvijek punom dvoranom tijekom sedam dana izredali dokumentarac Silve Čapin, dugometražni filmovi Šuti Lukasa Nole, Hitac Roberta Orhela, Visoka modna napetost Filipa Šovagovića, Projekcije Zrinka Ogreste, Svećenikova djeca Vinka Brešana, i za najmlađe nove pustolovine Koka i njegove družine u filmu Zagonetni dječak Dražena Žarkovića, a kao jedini predstavnik BiH prikazan je film “Ja sam iz krajine Zemlje kestenova” Jasmina Durakovića.
Kao i uvijek, nezaobilazna filmska fešta u Orašju koja se organizira svake godine u povodu otvaranja okupila je brojne filmske djelatnike i ostale fanove sedme umjetnosti, poput glumica Leone Paraminski, Sandre Lončarić-Tankosić i Mije Begović, koje su u elegantnim večernjim toaletama preuzele i voditeljsku funkciju, zatim redatelja Filipa Šovagovića, Vinka Brešana, Lukasa Nole i Roberta Orhela te glumaca koji nikad ne propuštaju poziv za Orašje, uvijek dobro raspoloženih Armina Omerovića, Slavena Knezovića i Špire Guberine.
Jedan od vrhunaca cijele manifestacije svakako je bila dodjela nagrade Zlatni dukat za doprinos u razvitku hrvatskog filma, vrlo posebno napravljene u drvetu abonos, koje su ove godine kući ponijeli glumci, na neki način i domaćini ovoga festivala, Goran Navojec i Vedran Mlikota, kao i spektakularan i raskošan vatromet nad rijekom Savom, upriličen iz skele usidrene usred rijeke u svjetlu baklji, koji su gosti promatrali s obližnjeg ranča gdje su uz zvuk slavonskih tamburica i slavonskih (po)slastica uživali u gostoprimstvu domaćina i filmskim razgovorima.
Filmska se fešta u Orašju uvijek dugo pamti, a sa zadnjim danom i prikazanim filmom, već se mislima okreće prema sljedećoj, koja uvijek ‘prijeti’, jer je glavni i odgovorni upravo vrlo revan i filmu u svom rodnom kraju naklonjen Ivo Gregurević, da će biti još veća, bogatija i – bolja.
U fotogaleriji tko je sve od filmske elite feštao u Orašju i kakva je bila atmosfera svih ovih dana i filmskih večeri.