U okviru festivala u londonskom muzeju Wallace Collection održano je predavanje ‘Biskup Josip Juraj Strossmayer kao skupljač umjetnina i osnivač galerije starih majstora u Zagrebu’ Ljerke Dulibić, dugogodišnje kustosice i znanstvene suradnice Strossmayerove galerije starih majstora u sklopu HAZU-a

Muzej Wallace Collection, poznat po zbirci starih majstora i francuskog slikarstva 18. stoljeća, već niz godina organizira ciklus predavanja ‘Povijest kolekcionarstva’ te je ove godine posvećen kolekcionarskoj strasti hrvatskog biskupa koja često pada u sjenu njegovih drugih značajnih doprinosa hrvatskom obrazovanju, znanosti i kulturi.
Okupljenima se prije Ljerke Dulibić obratio kustos i direktor muzeja Jeremy Warren koji je kontekstualizirao i rasvijetlio veze između Strossmayera i povijesti muzeja-domaćina, osobito naglasivši kontekst ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine. Uz njega je govor održao i veleposlanik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić osvrnuvši se na važnost privatnog kolekcionarstva po očuvanje umjetnosti i baštine, kao i ulogu i povijest muzeja kao javnih ustanova.
Ljerka Dulibić potom je održala izlaganje u kojemu je nastojala približiti epohalnu ulogu biskupa Strossmayera u kulturnom i političkom životu Hrvatske za i nakon njegova doba. Biskup je tako osnovao HAZU i pripadajuću Strossmayerovu galeriju starih majstora u kojima se ponajviše ističe talijanskog slikarstva 15. stoljeća koje je Strossmayer iznimno cijenio. Priča o Strossmayerovom kolekcionarstvu izvrsno ilustrira praksu i doprinos općem dobru kolekcionara umjetnina u 19. stoljeću. Kustosica Dulibić zatim je detaljno predstavila samu zbirku u kojoj se nalaze i djela fra Angellica, Giovannija Bellinija, Vittoria Carpaccia te fragmenti Albertinijevog Ciklusa Starog zavjeta.
Nakon predavanja je predstavljena ilustrirana brošura o hrvatskim umjetninama u Ujedinjenom Kraljevstvu koja mapira prisutnost hrvatskih umjetnina u otočkim muzejima, zbirkama i dvorcima. Događanje se nastavilo prijemom na kojemu su predstavljena poznata hrvatska vina u organizaciji tvrtke Croatian Fine Wines koja je uvoznik hrvatskih vina u Ujedinjenom Kraljevstvu.
(tportal.hr) 

Britanci su dokazali festivalom Welcome Croatia, da na Hrvatsku gledaju i šire od mora i sunca i na taj način približili široj javnosti našu malu, ali lijepu zemlju. Festival u trajanju od početka 2013., zaključno s Danom državnosti 25. lipnja, uključuje razne kulturne manifestacije. Cilj je približiti i prenijeti doživljaj Hrvatske i proslaviti njen ulazak u Europsku Uniju.

U Londonu će se još u sklopu festivala, nakon održane izložbe fotografija “Hrvatska kroz objektiv” 18. ožujka održati predavanje o planiranju grada Trogira u ranoj renesansi. Što se tiče izložbenog dijela programa, 15. ožujka bit će otvorena izložba slika umjetnice Mirne Krešić. Osim umjetičkih, na festivalu će se održati mnogi drugi događaji koji obilježavaju Hrvatsku. Uključujući sve, od kazališnih predstava za najmlađe do Hrvatskog društva književnika na Londonskom sajmu knjiga.
(http://www.ziher.hr)