Hrvatska kulturna zajednica „Zrinski i Frankopani“ organizirala je događanje „Uživati u Hrvatskoj svim osjetilima“ i nastup hrvatskih folklornih skupina pod vodstvom Slavice Pusić i pjevačkog zbora pod vodstvom Franca Milića

U sklopu projekta promicanja hrvatske kulture u Njemačkoj Kroatien Kreativ 2013 tijekom osmog Europskog tjedna u Monheimu na Rajni obilježit će se skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju stavljanjem hrvatskog gospodarstva i kulture u fokus ove manifestacije.
Monheim na Rajni se nalazi u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini, Nordrhein-Westfalen. Europski tjedan koji je svake godine posvećen drugoj zemlji odvija se od 2004. godine u suradnji s gospodarskim i industrijskim udruženjima, poduzećima te gradom Monheimom nastojeći predstaviti cjelokupni društveni život i kulturne aktivnosti neke zemlje.
Ovogodišnji Europski tjedan s Hrvatskom u fokusu svečano će se otvoriti 16. travnja i potrajati do 23. travnja 2013. Pokrovitelji projekta su gradonačelnik Daniel Zimmermann i generalni konzul Republike Hrvatske Vjekoslav Križanec.
Na otvaranju, 16. travnja, nastupit će gitarist Renato Rozić i kontrabasist Martin Gjakonovski te će se otvoriti izložba slikara Marijana Dadića. Predavanje o povijesti Hrvatskoj pod nazivom „Hrvatska jučer i danas“ održat će 17. travnja hrvatski novinar i publicist Gojko Borić, a Renato Baretić će 18. travnja u monheimskoj Gradskoj knjižnici čitati odlomke iz svog romana „Osmi povjerenik“ koji je nedavno objavljen na njemačkom jeziku u prijevodu kuratorice Kroatien Kreativ, Alide Bremer.
Hrvatska kulturna zajednica „Zrinski i Frankopani“ u okviru Europskog tjedna organizirala je događanje „Uživati u Hrvatskoj svim osjetilima“ tijekom kojega će se uz glazbu Branka Mikulicija i hrvatsku gastronomiju nastojati približiti hrvatsku kulturu i turizam. „Zrinski i Frankopani“ također su dan ranije organizatori nastupa hrvatskih folklornih skupina pod vodstvom Slavice Pusić i pjevačkog zbora pod vodstvom Franca Milića.
Gospodarski forum na temu „Obrazovanje – dobar put prema integraciji“ održat će se u Gradskoj vijećnici Monheima, 23. travnja, te biti posvećen pitanjima integracije hrvatskih građana u Njemačkoj i pitanjima osposobljavanja mladih građana Europske unije za 21. stoljeće putem novih modela obrazovanja.
Kuratorica Kroatien Kreativ 2013 je Alida Bremer, a koordinatori su Stipe Pleština i Blažena Radas. Pokrovitelji programa su ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar-Violić, njemački savezni ministar za kulturu Bernd Neumann i veleposlanik RH u Berlinu Miro Kovač.
(Culturenet.hr)