Zahvaljujući učiteljicama Alemki Miklić iz OŠ Petra Preradovića i Martini Kalamari iz škole Republica de Croacia, učenicima čileanske škole omogućeno je sudjelovati u svim segmentima nastave njihovih zagrebačkih vršnjaka – izvornih govornika. Od početka rujna suradnja se proširila i na Boliviju, gdje u Santa Cruzu de la Sierra učiteljica Snježana Dedić vodi tečaj hrvatskoga jezika s nekoliko skupina različita uzrasta

Među ovogodišnjim nagradama i priznanjima Europske oznake jezika/European Language Label – ELL za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika nalazi se i Osnovna škola Petra Preradovića iz Zagreba, čija je nositeljica projekta Matičina suradnica Alemka Miklić, prof. zajedno sa svojom kolegicom Vinkom Zgrablić. Nagrade i priznanja uručene su na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta priređenoj 25. rujna 2015.
ELL inicijativa je Europske unije (EU) u sklopu programa Erasmus + kojom se potiče razvoj novih metoda u području učenja i poučavanja jezika, nagrađuju nove tehnike poučavanja jezika, te se promiče i potiče uvođenje novih praksi. Za ELL inicijativu u Republici Hrvatskoj zadužena je Agencija za mobilnost i programe EU, koja provodi javni natječaj na koji se prijavljuju projekti na temu učenja i poučavanja jezika, a projekte, koji su već provedeni ili su u tijeku, na natječaj prijavljuju ustanove svih razina i oblika obrazovanja i osposobljavanja, bez obzira na dob polaznika i primijenjenu metodu poučavanja.

Osim spomenuta priznanja koje joj je uručeno, Alemka Miklić je 2014. inicirala povezivanje svoje škole s hrvatskim prekooceanskim školama. Tako je posredstvom Hrvatske matice iseljenika i MZOŠ-a ostvareno vrlo uspješno povezivanje između Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu i škole Republica de Croacia u Punta Arenasu. Ovaj primjer dobre prakse dokaz je svijesti o važnosti baštinjenja jezika predaka u hrvatskim zajednicama u svijetu. Zahvaljujući inovativnosti i aktivnom sudjelovanju dviju učiteljica – Alemke Miklić iz OŠ Petra Preradovića i Martine Kalamari iz škole Republica de Croacia, učenicima čileanske škole omogućeno je sudjelovati u svim segmentima nastave njihovih zagrebačkih vršnjaka – izvornih govornika. Od početka rujna suradnja ovih dviju škola proširila se i na Boliviju, gdje u Santa Cruzu de la Sierra učiteljica Snježana Dedić vodi tečaj hrvatskoga jezika s nekoliko skupina različita uzrasta.

Tekst: Lada Kanajet Šimić