U organizaciji HMI –podružnica Dubrovnik predstavljena je monografija uvaženog hrvatskog slikara koji živi u Italiji. Monografiju je predstavio autor, akademik Tonko Maroević i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović Tom prigodom otvorena je i izložba slika iz ciklusa “Duh djetinjstva”

 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika –podružnica Dubrovnik, 29. rujna  je u njenim prostorima u Gradu predstavljena monografija Emila Bobanovića Čolića, uvaženog hrvatskog slikara koji živi u Italiji. Tom prigodom je otvorena i njegova izložba slika iz ciklusa “Duh djetinjstva”.

Monografiju je predstavio autor, akademik Tonko Maroević i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.
Slikar Emil Bobanović Čolić rođen je u Kuni na Pelješcu 1926. godine. Dugo godina je radio kao likovni pedagog u Labinu. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti (klasa prof. Kaštelančića) završio je u Splitu. Diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji kod prof. Mladena Veže, ali isto tako i književnost kod dr. Marina Franičevića na VPŠ.

Izlaže samostalno od 1962. i do sada je realizirao izložbe u mnogim relevantnim prostorima u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj i Austriji. Na svjetskoj izložbi Biennale internazionale dell´ arte contemporanea u Firenci 2001. nagrađen je medaljom Lorenzo il Magnifico i Diplomom u selekciji skulptura. Dobitnik je i mnogih drugih priznanja.
Umjetnik je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, kao i A.I.A.M. Rim. Živi i radi na relaciji Hrvatska (Kuna, Trstenik, Labin, Zagreb) – Italija (Monza, Milano).

Fotografije: Dubrovački list i Dubrovački vjesnik