Mladi hrvatski iseljenici ovoga vikenda završavaju svoj boravak u Šibeniku, a sinoć su na završnoj svečanosti na tvrđavi Barone prezentirali aktivnosti odrađene tijekom trajanja projekta Eco Heritage Task Force 2016.

Gradonačelnik Željko Burić, uz v.d. ravnateljicu Hrvatske matice iseljenika Mirjanu Piskulić i  direktora NP Krka Krešimira Šakića dodijelio je sudionicima projekta zahvalnice.

„Ugodno sam iznenađen sadržajima koje su ovi mladi ljudi predstavili, njihovim interesom za hrvatski jezik, kulturu i tradiciju; hrvatska nit je ono što nas veže i samo vam mogu poželjeti da se Hrvatskoj vraćate i u budućnosti.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Mladi iz Argentine, Australije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Hrvatske, Irske, Južne Afrike, Mađarske, Makedonije, Paragvaja, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije tri tjedna su boravili u Šibeniku, a  odrađivali su volonterske aktivnosti čišćenja šibenskih tvrđava sv. Mihovila i tvrđave Barone te u  Nacionalnom parku „Krka“.

Uz rad na terenu pohađali su i radionice hrvatskog jezika te medijsku radionicu s ciljem promocije samog događaja te ugođaja i ljepota koje su upoznali na prostoru Šibenika i okolice.

Na najljepšim lokacijama šibenske katedrale, tvrđave sv. Mihovila te prostora NP Krka snimljen je i amaterski  film „Tri Berekina“ , koji je sinoć prikazan uz oduševljenje prisutnih.

V.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Piskulić pohvalila je aktivnosti mladih volontera, a s puno emocija uspjeh im je poželjela i voditeljica projekta Nives Antoljak.

Projekt Eco Heritage Task Force 2016. organizirala je Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Gradom Šibenik i Nacionalnim parkom „Krka“, uz podršku Turističke zajednice grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te stalnog partnera Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
(Šibenik.hr)

Fotogalerija


U Šibeniku volontira četrdesetak mladih iseljenika

Volonterski program u koji su uključeni mladi hrvatski iseljenici – Task Force organizira se već 25 godina.

U vrijeme Domovinskog rata sudjelovali su u obnovi, poslije su se počeli baviti zaštitom okoliša i očuvanjem kulturne baštine. Ove godine mladim volonterima domaćini su Grad Šibenik i Nacionalni park Krka.

Četrdesetak mladih hrvatskih iseljenika volontira na Roškom slapu. Vežu se, kažu, za mjesta i gradove u kojima borave, pa i za Hrvatsku. Uz to što vrijedno rade, iseljenici šire duh volontererstva.

Potaknuli su, moram priznati , pozitivno su utjecali na entuzijazam zsamih apolsenika Krke, a to je samo jedan korak u onome što mi u Hrvatskoj moramo općenito poticati, a to je svijest o volonterstvu, rekao je Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.

Program Task Force ne obuhvaća samo rad za zajednicu u domovini predaka. Tu je i tečaj hrvatskog jezika, dramsko-filmska radionica i medijska radionica. U ovogodišnjoj kampanji Task Forcea sudjelovali su iseljenici iz 14 zemalja s 4 kontinenta.
(HRT)

VIDEO