Povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja hrvatskog školstva u Santovu te X. Državnog hodočašća Hrvata u Marijanskom svetištu Đud, tajnica HMI Diana Mašala Perković, mag. iur. boravila je u dvodnevnom posjetu hrvatskoj zajednici u Mađarskoj

Povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja hrvatskog školstva u Santovu te X. Državnog hodočašća Hrvata u Marijanskom svetištu Đud, tajnica Hrvatske matice iseljenika Diana Mašala Perković, mag. iur. boravila je u dvodnevnom posjetu hrvatskoj zajednici u Mađarskoj.
U subotu, 21. svibnja, u Domu kulture u Santovu održana je znanstvena konferencija o početku hrvatskog školstva u Mađarskoj. Prof. Đuro Franković i dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj nazočne su upoznali s poviješću obrazovanja na hrvatskom jeziku u Mađarskoj, hrvatskim školstvom i izgradnjom svijesti o pripadnosti zajednici. Prisutnima su se obratili Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave i Joso Šibalin, ravnatelj santovačke škole a potom je uslijedio kulturni program učenika.
Nazočila je i Ksenija Majcan-Franjković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te mr.sc. Vesna Haluga, generalna konzulica RH u Pečuhu. Nakon proslave bio je organiziran posjet hrvatskim vrtićima i školama. Upravo na inicijativu generalne konzulice u Pečuhu, Vesne Haluge i ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, mr.sc. Marina Knezovića, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donirat će udžbenike za potrebe nastavnog predmeta Narodopis, i to udžbenike hrvatskog jezika i književnosti za 1.-8. razred osnovne škole te udžbenike povijesti i geografije od 5.-8. razreda osnovne škole.
U nedjelju, 22. svibnja 2016., u hodočasničkom mjestu Đud/Máriagyüd u mađarskom dijelu Baranjske županije, održano je X. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj. Hodočašće je povodom blagdana Presvetog Trojstva organizirala Hrvatska državna samouprava. Program je započeo u jutarnjim satima svetom misom na hrvatskom jeziku. Máriagyüd, jedno od najstarijih marijanskih svetišta, još od davnina bilo je odredište hodočasnika iz Slavonije, Srijema i Bosne. Danas okuplja Hrvate iz svih regija Mađarske i šire. Zbog iznimno velikoga broja hodočasnika, godine 1938. podignut je oltar na otvorenom prostoru pokraj svetišta. Dio samostana preuređen je u hodočasnički dom Pečuške biskupije “Domus Mariae”. Obilježavanje blagdana prenosila je i mađarska nacionalna televizija. Kažu da se ‘tijekom ranijih stoljeća dolazilo u ovaj kraj, da bi se duševno obogatio, u tišini smirio i izliječio putnik namjernik-hodočasnik’.

Tekst i fotografije: Naida Šehović