Associazione Culturale „Na našo“ izdala je dvije zanimljive, trojezične, knjižice -Tege do žen i Santa Lucia de Mondemitro – u prinos očuvanju moližanske hrvatske manjine i njenoga osebujnoga jezičnoga idioma

Associazione Culturale „Na našo“ Mundimitar izdala je dvije zanimljive, trojezične, knjižice u prinos očuvanju moližanske hrvatske manjine i njenoga osebujnoga jezičnoga idioma.
Prva, Tege do žen/Ženski radovi rekonstrukcija su tamošnjega obiteljskoga života u prošlosti, kada su muškarci l žene imali i ispunjavali posve zadane uloge. U njoj se spominju poljski i kućni radovi, spremanje nevjestinskoga ruha pred udaju, skupljanje i prijenos dote do muževa doma i dr. Poticaj je bila pjesma „na našo“ Marija Uga Gorgette „Tege“ ( 1988), koji je i autor teksta. Knjižica je izdana uz pomoć Veleposlanstva RH u Rimu u svibnju ove godine. Predgovor je napisao predsjednik Društva Giovanni Romagnoli, a tekst je na standardni hrvatski jezik preveo otac Petar Milanović.
Druga, također uz potporu VRH-a u Rimu, Santa Lucia de Mondemitro izdana je prošle godine povodom 80. obljetnice rekonstrukcije kapelice posvećene svetici zaštitnici Mundimitra. Svake se godine ondje, posljednjega petka u svibnju, i dan danas slavi sv. Lucija. Mario Ugo Giorgetta sakupio je crtice vezane uz pučka kazivanja vezana uz sv. Luciju i izgradnju crkvice u predjelu zvanome Selo, te napisao predgovor izdanju. Knjižicu je preveo otac Petar Milanović iz Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, koji je u Molise došao 1983.
Hrvati su u talijansku regiju Molise doselili u 15. i 16. stoljeću u bijegu pred Turcima. Danas žive samo u tri mjesta u kojima čine većinsko stanovništvo, i to u Kruču (AcquavivaCollecroce), Mundimitru (Montemitro) te u Filiču (San Felice). U regiji djeluje Savez kulturnih udruga Moliških Hrvata, u čijem su sastavu: Hrvatska zajednica u Moliseu „Luigi Zara“, Zaklada „ Agostina Piccoli“, koja izdaje dvojezični časopis „Riča živa/Parola viva“, Udruga „Naš život“i Udruga „Naš grad“. U Moliseu djeluje i Sportska udruga Isola Croata –Hrvatski otok i Udruga „Na našo“.
Knjižice je Matici darovala Antonela D’Antuono, članica Udruge Isola Croata – Hrvatski otok koja je 22. studenoga, uz Antonija Sammartina, predsjednika Zaklade „ Agostina Piccoli“, sudjelovala na 19. Forumu hrvatskih manjina u Zagrebu.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek