Izložbe Između Jadrana i Dunava. Kulturna raznolikost Hrvatske i Njemački tragovi u Slavoniji se do 23. lipnja mogu razgledati u prostorijama Muzeja Podunavskih Švaba

Niz ulmskih kulturnih manifestacija posvećenih Hrvatskoj, koje će se idućih tjedana, sve do kraja lipnja, održavati u ovom gradu na Dunavu, započela je izložbom Između Jadrana i Dunava. Kulturna raznolikost Hrvatske /Zwischen Adria umnd Donau. Kroatiens kulturelle Vielfalt i autorskom izložbom fotografija Njemački tragovi u Slavoniji osječkog fotografa Damira Rajlea. 

Otvorenjem ovih dviju izložaba o Hrvatskoj u Ulmu je 25. travnja započeo niz kulturnih manifestacija pod zajedničkim nazivom „Kroatien im Fokus“ kojima pristup Hrvatske EU pozdravlja i Središnji muzej Podunavskih Švaba u Ulmu.

Program Muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu dio je velikog kulturnog programa „Kroatien Kreativ 2013“ koji se od početka godine održava u cijeloj Njemačkoj u povodu pristupa Hrvatske EU, a pod pokroviteljstvom ministrice kulture Andree Zlatar-Violić i njezinog njemačkog kolege Bernda Neumanna, državnog tajnika i saveznog povjerenika za kulturu i medije.

Izložbe u Ulmu otvorile su Iris Mann, gradonačelnica Ulma za kulturu, izobrazbu i socijalu i predsjednica Zaklade Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice iz Osijeka u nazočnosti ravnatelja Muzeja Slavonije iz Osijeka, Grgura Marka Ivankovića te ravnatelja vinkovačkog Gradskog muzeja Danijela Petkovića i kustosice Anite Rapan Papeša. Ideju, koncept i sadržaj izložbe pojasnila je znanstvena suradnica Centralnog Muzeja Podunavskih Švaba, kuratorica izložbe Leni Perenčević.

Fotografije Damira Rajlea izložene u Ulmu prikazuju pejzaže i detalje Slavonije, Baranje i Srijema i rezultat su autorove potrage za tragovima Podunavskih Švaba u istočnoj Hrvatskoj.
Prilikom otvorenja izložbe istaknuta je važnost kulturnog djelovanja brojnih pripadnika hrvatske dijaspore u Njemačkoj, ali i pripadnika njemačke manjine u Hrvatskoj kao poveznica između dviju kultura i nacija.

Obje izložbe traju do 23. lipnja i mogu se razgledati u prostorijama Muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu, Schillerstrasse 1. Izložbe putujućeg karaktera bit će prikazane u Berlinu početkom srpnja, a od jeseni će ih prigodu imati vidjeti i hrvatska javnost – u Vinkovcima, Osijeku i Zagrebu.
(www.croatia.ch)