Matičin ravnatelj Mijo Marić otvorio je Susrete i uručio KLD Rešetari Priznanje za 20 obljetnicu djelovanja, a predsjedniku Društva, Ivanu De Villi, Zahvalu za njegov iznimni doprinos radu, razvijanju i promicanju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika 

Na ovogodišnjim jubilarnim, XX. Rešetaračkim susretima pjesnika se od 15 . do 17. rujna u Rešetarima okupilo 60 pjesnika. Polovica ih je došla iz drugih europskih država, ali i iz Južne Afrike i Kanade. Ova jedinstvena pjesnička manifestacija više je od pjesničkog druženja – spona je to s Hrvatima diljem svijeta koji njeguju hrvatsku riječ čuvajući je od zaborava, stvaraju pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvaruju vezu s domovinom. 
Organizatori Susreta su Književno likovno društvo „Rešetari“ i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a održali su se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. 

Manifestacija je započela 16. rujna promocijom Zbornika mladih pjesnika „Kapi duše“ koje je i ove godine sponzorirao Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaraca. 
Predstavila su ga profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Vojvodić i ravnatelj OŠ „Ante Starčević“ Tihomir Batalo koji je zahvalio KLD-u Rešetari, jer su upravo Susreti pjesnika omogućili školi ostvariti vrijedne projekte međunarodne suradnje Naš zavičajni govor s OŠ Lupak u Rumunjskoj i Most prijateljstva s OŠ „Goce Delčev“ u Makedoniji. 
Središnji događaj jubilarnih susreta počeo je promocijom zbornika „Dalje do Riječi“ koju je vodio profesor Ivan Slišurić, mr.sc. U zborniku je zastupljeno 156 pjesnika, a izabrane pjesme su čitali pjesnik Radomir Dumičić i prof. Gabrijela Vojvodić. 

Tradicionalno, pjesnike i sudionike Susreta primio je načelnik Zlatko Aga sa suradnicima; zamjenikom Željkom Kolakovićem, predsjednikom MO Rešetari Ivom Sedlačekom i Tihomirom Batalom, ravnateljem OŠ „Ante Starčević“. 
Načelnik osobno, ali i vodstvo Općine i Općinsko vijeće primili su brojne pohvale i priznanja za doprinos koji daju Rešetaračkom susretu pjesnika. Načelnik Aga ugostio je i Dragana Dražena Ilića, ravnatelja HKC-a iz Novoga Sada  te Mariju Martinu Spataru, Mariju Miuselin i Marijana Tincula iz Rumunjske.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili: ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, član UO HMI i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. Ljerka Totch Naumova je prenijela pozdrave načelnika prijateljske općine Ilinden, a Snježana Tojačanec Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. Nazočnima su se obratili i Petar Hategan kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, Damir Murković u ime Hrvata u Trstu i Antun Kikaš iz Toronta. 

U Galeriji “Petrović” načelnik Općine Zlatko Aga otvorio je izložbu slika Vesne i Radomira Dumičića. Postavila ju je Likovna grupa „Petrović“ čiji su autori dugogodišnji članovi. 

Prisutnima se obratio i predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, posebni savjetnik za hrvatske manjine Milan Bošnjaka, kao i pročelnica za kulturu u Brodsko-posavskoj županiji Anica Vukašinović. 

Ravnatelju suorganizatora i supokrovitelja jubilarnih Susreta – Hrvatske matice iseljenika, profesoru Miji Mariću, pripala je čast proglasiti Susrete otvorenima i tom prigodom uručiti KLD Rešetari Matičino Priznanje za 20 obljetnicu djelovanja, za doprinos očuvanju i promicanju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika a predsjedniku Društva, Ivanu De Villi, Zahvalu za njegovom iznimnom doprinosu radu, razvijanju i promicanju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika. 
Kao što je naglasio predsjednik De Villa, Hrvatska matica iseljenika je svih ovih godina podržavala rad Društva. 
Program je nastavljen čitanjem pjesama, a na kraju se prisutnima obratio i predsjednik Društva riječima: 
U ime svih članova zahvaljujem se na pohvalama koje sam osobno dobio, ali i svi mi koji činimo Književno-likovno društvo Rešetari. Zahvaljujemo se svima koji nam daju potporu. Naglasio bih da  je državne institucije daju svima koji rade korektno, kvalitetno i odgovorno. Zato imamo potporu Ministarstva kulture, Hrvatske matice iseljenika i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Tu je i potpora Općine Rešetari i njenog načelnika. Nisam zadovoljan potporom Brodsko-posavske županije koja daleko više financira manifestacije u Slavonskom Brodu, a za ovu našu, jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj i svijetu nema interes – kazao je Ivan De Villa. 
 
Podijelio je i Plakete u ime Društva, a dobila ju je i Hrvatska matica iseljenika i tajnica Matice, Diana Mašala Perković, mag. iur. 

Treba istaknuti da su potporu Susretima dali i supokroviteljii: Ministarstvo kulture, Središnji državni ured  za Hrvate izvan RH, Brodsko-posavska županija i Općina Rešetari.  
Ovogodišnje Rešetaračke susrete pjesnika nastupom su oplemenili Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ iz Nove Gradiške, a  plesnom mlada zagrebačka umjetnica Paula Puđak.
Tekst: Diana Mašala Perković 

Fotogalerija