Klapa „Staglin“ iz Slanog je zajedno s mladim dubrovačkim pijanistom Ivanom Violićem donijela radost zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske koncertima u Beču i Gradišću, u Pajngrtu i Velikom Borištofu

 

U ovo predbožićno vrijeme, klapa „Staglin“ iz Slanog je zajedno s mladim dubrovačkim pijanistom Ivanom Violićem donijela radost zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske koncertima u Beču i Gradišću.
Da su nam ovakva događanja uvijek dobrodošla potvrdila je i prepuna svečana dvorana bečkog kotarskog povjerenstva Wieden, te Milenijska dvorana u Pajngrtu i „KUGA“ u Velikom Borištofu.
Naši sunarodnjaci u Austriji nisu krili radost zbog održavanja božićnog koncerta koji su, uz Hrvatsko –austrijsko društvo Dubrovnik i Hrvatsku maticu iseljenika Dubrovnik, te austrijske partnere Austrijsko-hrvatsko društvo Beč (Werner Varga) , Hrvatski centar Beč (Gabriela Novak-Karall) i Kulturnu zadruga KUGA iz Velikog Borištofa (Giselu Csenar), organizirali ovaj iznimni događaj.

Koncert u Beču započeo je Chopinovom Barkarolom u izvedbi Ivana Violića, koji ove godine završava poslijediplomski studij komorne glazbe u Grazu u klasi prof. Choua. Završio je skladbom „Pismo moja“ M. Čačije u zajedničkoj izvedbi pijanista i klape Staglin koju čine: Igor Vlahović (prvi tenor), Slaven Zvono i Tomo Rakigija (drugi tenor), Marko Smrdelj i Nikša Sekulo (baritoni) te Vlaho Dobroslavić, Boris Karin i Ivica Pendo (basevi). Violić je izveo i Legendu br.2 (sv. Franjo hoda po valovima) F. Liszta te Granadu i Castillu I. Albeniza. U Beču su dubrovački gosti, zahvaljujući Josipu Čeniću iz Dubrovačkih kavaljera, razgledali grad i upoznali njegove znamenitosti.

Izvođenje „Dubrovačke kolende“, uz druge prigodne klapske pjesme, vratila je na trenutak brojne Dubrovčane koji su nazočili bečkom koncertu u rodni kraj, a i ostalu publiku, poglavito dr. sc. Zdenku Weber, savjetnicu za kulturu u VRH-u u Republici Austriji, konzula Branimira Lončara, Wernera Vargu iz Austrijsko-hrvatskog društva u Beča, urednika Hrvatskih novina Petra Tyrana, te Blaška Papića, predsjednika Kulturnog sportskog društva Zagreb.
Koncerti u Gradišću posebno su razveselili gradišćanske Hrvate. U Pajngrtu su Slanjanima domaćini bili Viktorija i Jandre Palatin. Zapjevali su kolendu, a koncert u Velikom Borištofu, i drugdje, pratila je brojna publika. Sve to zbivalo se zahvaljujući obitelji Csenar, Giseli i Klausu, koji su požrtvovno, uz Gabrielu Novak-Karall iz Beča pripremili sva tri koncerta. Našijenci su posjetili i vinara Matu Klikovića, te degustirali najbolje sorte njegovih vina.

Nadamo se da će ovakvih događanja biti i ubuduće, na radost domovinske i iseljene Hrvatske.

Tekst: Maja Mozara