Pokrovitelj događanja bilo je Veleposlanstvo RH u Austriji, a organizator gostovanja Dubrovčanki podružnica HMI iz Dubrovnika. Suorganizatori su bili salzburški Heimatwerk i Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika

„Ulaskom Hrvatske 1. srpnja u veliku zajednicu Europske unije hrvatski san postaje stvarnost“, rekla je ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber na svečanom skupu dobrodošlice salzburških Hrvata održanom na Residenzplatzu u Salzburgu u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Hrvatski san“, na čelu s Verom Papić, povodom ulaska Hrvatske u EU.Pokrovitelj mu je bilo Veleposlanstvo RH u Austriji, a organizator prošlotjednog vikend-gostovanja Dubrovčanki u Mozartovom rodnom gradu bila je podružnica Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika. Suorganizatori su bili salzburški Heimatwerk i Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika.
U bogatom 6-satnom glazbenom kolažu najraznovrsnijih muzičkih stilova, Hrvate i njihove austrijske prijatelje te veliki broj stranih turista, oduševila je ženska Klapa „Amfora“ iz Dubrovnika, dvije sjajne mlade hrvatske glazbenice, pijanistica i najpopularnija hrvatska izvandomovinska glazbenica 2012. prema odluci žirija „Večernjakove domovnice“ Željka Caparin i dubrovačka violinistica Tara Horvat, kao i Dječji zbor OŠ S. S. Kranjčevića iz Zagreba.
Buran aplauz publike dobio je i austrijski ansambl „Flutisimo“, gitaristički duo Sara Gröschl i Birgit Islek, Ženski crkveni zbor St. Elisabeth, međunarodni ansambl Sorinata i Gemischte Jaus’n iz Salzburga pod vodstvom profesorice glasovira iz Zagreba Ksenije Čengić.
Svečanosti su bili nazočni brojni salzburški gradski i pokrajinski dužnosnici, među njima i pokrajinski poglavar Salzburga Wilfried Haslauer, Andrea Blöchl Köstner iz Odjela za posebne kulturne projekte Pokrajinske vlade Salzburga te predsjednik salzburške i dopredsjednik austrijske Radničke komore Siegfried Pichler, kao i članica Predsjedništva RK Salzburg Đuja Bećirević.
Voditeljica podružnice HMI Dubrovnik Maja Mozara rekla je kako je bilo lijepo biti sudionicom salzburške svečanosti u čijem je središtu bila Hrvatska i njeni umjetnici, a voditeljica „Amfore“, prof. Marija Manjić zahvalila je HMI Dubrovnik i domaćinima što je upravo ovu žensku Klapu izabrala za promociju Hrvatske u Salzburgu.
Pijanistica Željka Caparin i violinistica Tara Horvat svojim su nastupima opravdale ugled koji uživaju. Zajedno su izvele I. stavak Paraćeve Sonate za violinu i glasovir, a svaka je još posebno izvela po jedno djelo: Caparin „Diabolezzu“ predsjednika Ive Josipovića, a Horvat djelo ruskog skladatelja.
U sklopu svečanosti postavljene su i dvije zanimljive izložbe: izložba crteža učenika zagrebačke OŠ S. S. Kranječevića na temu „Kravata“ i izložba plakata s nekim od prepoznatljivih hrvatskih materijalnih i nematerijalnih dobara pod zaštitom UNESCO-a. Cijeli izložbeni prostor krasilo je 80-ak različitih kravata, kako bi se nazočni upoznali da je upravo Hrvatska domovina kravate.
O promociji hrvatskih kulinarskih specijaliteta brinuo je Ante Papić iz udruge „Hrvatski san“.
„Želja nam je bila obilježiti ovaj za Hrvatsku povijesni trenutak i Salzburžanima predstaviti sve raznolikosti bogate hrvatske kulturne baštine koju imamo, a koja će uskoro krasiti i EU“, rekla nam je na kraju svečanosti u ime organizatora, udruge „Hrvatski san“ njena glasnogovornica i kandidatkinja austrijske Narodne stranke (ÖVP) na izborima za Gradsko vijeće Salzburga slijedeće godine Delfa Papić.
Župnik Hrvatske katoličke župe Bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu fra Zlatko Špehar, koji je također nazočio svečanosti, najavio je za Večernji list još jednu priredbu.
„Riječ je o Informativno-kulturnom susretu salzburških Hrvata s drugim austrijskim udrugama koje su bliske hrvatskoj ideji i hrvatskom narodu, a koji će se održati u subotu, 29. lipnja u organizaciji hrvatske krovne udruge, Hrvatskog centra i Hrvatske katoličke župe u njenim prostorijama u Salzburgu“, rekao je fra Špehar, dodavši kako Župa ima kontakt s oko devet tisuća osoba ili tri tisuće obitelji.
„Naša pastoralna zadaća je, između ostalog, okupljati hrvatsku mladež, pa smo utemeljili i Hrvatsku dopunsku dječju školu koju pohađa oko 140 učenika i čije su svjedodžbe priznate i u RH“, istakao je fra Špehar.
Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu na čelu s fra Zlatkom Špeharom ugostila je dubrovačku žensku klapu „Amfora“ na jednom od njenih svečanih nedjeljnih misnih slavlja. Sudjelovanje u misi te sjajnom izvedbom duhovnih pjesama, ženska klapa “Amfora” još jednom je dokazala i opravdala svoju neospornu glazbenu darovitost glasovima Silvane Bjelovučić, Ine Botice, Nikoline Đangradović, Marije Manjić, Marine Šegetin, Vere Skaramuce, Ane Stabile i Marije Beusan Ursić.
Svečano misno slavlje u Hrvatskoj župi bl. Alojzija Stepinca snimala je austrijska nacionalna ORF televizija .

Tekst: Snježana Herek & Maja Mozara