Autor je izložio 20-ak radova u tehnici akrilika, a otvorenju su nazočili i iseljenici koji za ljetnih mjeseci borave u rodnom gradu, te gotovo uvijek sa zanimanjem prate događanja koje priređuje dubrovački ured HMI

U Galeriji Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, 28. lipnja, otvorena je izložba slikara Ante T. Alača „Riba moga oca“. Uz domaću publiku i goste, otvorenju su nazočili i iseljenici koji za ljetnih mjeseci borave u rodnom gradu, te gotovo uvijek sa zanimanjem prate događanja koje priređuje ured HMI obogaćujući kulturnu ponudu Grada.
Autor je izložio 20-ak radova u tehnici akrilika na platnu koji su, kako je rekao, tematski vezani za Dubrovnik.
– Poticaj je stigao iz Dubrovnika, uz veliku podršku dubrovačkih umjetnika. Drago mi je da su ove slike našle sebe u Dubrovniku, i vjerujem da će nekoliko dana disati s gradom – naglasio je Alač.
Makaranin Ante Tonći Alač rođen je 1966. godine, a formalni kontakt s umjetnošću ostvario je krajem 1990-ih, kada se uključuje u radionicu Željka Jermana u Splitu. Završio je studij slikarstva 2001. na Beppe Assenza Academy of Art u Splitu, a od 2002. je član HDLU u Zagrebu. Sudionik je brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Širokom Brijegu, Pločama, Splitu i Dubrovniku. Voditelj je likovne kolonije „Stara Podaca“ u Podaci.
Uz izložbu „Riba moga oca“ Ante Tonćija Alača, povjesničar Marin Ivanović je, među ostalim, zapisao: „Alačevo je stvaralaštvo definirano nježnim bojama, otvorenim potezom, dalmatinskim motivom, mirnim i kontroliranim prijelazima iz teme u temu, iz slike u sliku. Njegovi nas radovi na dubrovačkoj izložbi još jednom mogu uvjeriti kako slikarstvo hrvatskoga juga ostvaruje kontinuitet kroz različite stilistike i pripadnost umjetnika svome kraju“. 

Tekst: Maja Mozara; Fotografije: Ahmet Kalajdžić