U sklopu tradicionalne 15. Feste 2016. u Kazalištu Marina Držića otvorena je prva od 10 izložbi Hrvatske matice iseljenika i Kazališta Marina Držića na temu svetoga Vlaha i 1700. godina njegove mučeničke smrti

U sklopu manifestacije Festa 2016. Dubrovnik, u Kazalištu Marina Držića otvorena je 25. siječnja izložba ’12 umjetnika i sveti Vlaho’, realizirana u suradnji dubrovačke podružnice HMI i Kazališta Marina Držića, koja će ostati dostupna posjetiteljima do 21. veljače. izložba, čime je i službeno započela ovogodišnja Festa 2016, prva je od 10 izložbi Matice i Kazališta na temu svetoga Vlaha i 1700. godina njegove mučeničke smrti
U foyeru KMD-a svoje su radove izložili Mišo Baričević, Josip Ivanović, Ivana Jovanović Trostmann, Maro Kriste, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Miho Skvrce, Tonko Smokvina, Viktor Šerbu, Josip Škerlj i Nada Zec Ivanović.
– Ovim izložbama stvaramo arhiv koji će netko sutra proučavati i tematski objediniti – kazao je, među ostalim, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, koji je kazao i to kako ‘slavimo primarno našeg sveca, ali stvaramo i određenu baštinu za dalje’.
– Onome tko nije vjernik jednako je važan Parac kao i onome tko je vjernik jer utjelovljuje čovjeka koji je građanin ovog grada – kazao je Ivanović koji je izložbu ’12 umjetnika i sveti Vlaho’ posvetio prerano preminulom vlasniku galerije Sebastian Mariju Dujiću.
Voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik Maja Mozara kazala je kako je izložba plod suradnje udruge Festa, Kazališta Marina Držića i Matice, te je dodala kako se raduje svim događanjima kroz godinu posvećenima Parcu, baš kao i don Toma Lučić, koji je najavio prvu misu nakon obnove Parčeve crkve, kazavši kako se ‘od ljepote Crkve neće se moći gledati’, pa će svi morati nositi sunčane naočale’.

Tekst i fotografije: (dubrovacki.hr) i (www.dulist.hr)