Organizatori skupa su Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva te Centar za kulturu i informacije Maksimir, a suorganizatori Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, HMI, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, IMIN, NSK, DHK, Međunarodni dječji festival Šibenik, Azijsko-pacifička gospodarska komora; Croatian Studies Centre – Macquarie University, Australija; Udruga – Domovinska i iseljenička zajednica; Klapa Adriaticum Šibenik; HDA; Hrvatsko katoličko sveučilište i FF Sveučilišta u Splitu

Drugi Hrvatski iseljenički kongres, međunarodni znanstveni skup, održat će se u Šibeniku od 1. do 3. srpnja 2016. Kongres će raditi, uz uvodni i plenarni dio, u desetak panel-diskusija. Inicijativa za održavanje bijenalnih iseljeničkih kongresa multidisciplinarne provenijencije, u kojima će se okupljati stručnjaci po principu supsidijarnosti iz različitih institucija i znanstvenih središta iz Hrvatske i dijaspore, proistekla je iz želje za jačanjem veza i kreiranjem inovativnih odnosa Republike Hrvatske i njezinog heterogenog iseljeništva na obostranu korist.
Ideja je zaživjela prije dvije godine, kada je održan prvi Hrvatski iseljenički kongres, koji je rezultirao izvrsnim zbornikom radova.

Organizatori Kongresa su: Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva te Centar za kulturu i informacije Maksimir. Suorganizatori su: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Hrvatska matica iseljenika, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Institut za migracije i narodnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Društvo hrvatskih književnika, Međunarodni dječji festival Šibenik, Azijsko-pacifička gospodarska komora; Croatian Studies Centre – Macquarie University, Australija; Udruga – Domovinska i iseljenička zajednica; Klapa Adriaticum Šibenik; Hrvatski državni arhiv; Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište u Splitu – Filozofski fakultet.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelji Kongresa su: Ministarstvo kulture, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i gradonačelnik Šibenika dr. sc. Željko Burić, i to u prigodi obilježavanja 950. obljetnice tog hrvatskoga dragulja Mediterana.
(V.K.)

Program
Portal 2. HIK-a
Facebook