Organizatori ovogodišnjeg kongresa su Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Centar za kulturu i informacije Maksimir, glavni pokrovitelji su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, a na čelu Organizacijskog odbora Kongresa je dr. sc. Marin Sopta

Drugi po redu Hrvatski iseljenički kongres, koji se ove godine održava u Šibeniku od 1. do 3. srpnja, postavio je sebi za cilj okupiti Hrvate u domovini kako bi mogli podijeliti različite ideje i stvoriti nove smjernice s idejom izgradnje naše budućnosti i zajedničkog identiteta. Ovaj iznimno važan skup Hrvata koji žive izvan RH ugostit će, po prvi put, Šibensko – kninska županija sa svim svojim prirodnim ljepotama ali i ogromnim turističkim i gospodarstvenim potencijalima.
Organizatori ovogodišnjeg Hrvatskog iseljeničkog kongresa su Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Centar za kulturu i informacije Maksimir a glavni pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić. Na čelu Organizacijskog odbora Kongresa je dr. sc. Marin Sopta, koji je zbog nacionalnih interesa Republike Hrvatske i odnosa hrvatskog iseljeništva s domovinom i krenuo u realizaciju jednog ovakvog iseljeničkog okupljanja. Potporu Kongresu pružile su brojne hrvatske ugledne ustanove, kao što su: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Hrvatska matica iseljenika, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Institut za migracije i narodnost, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Društvo hrvatskih književnika, Međunarodni dječji festival Šibenik, Azijsko-pacifička gospodarska komora, Croatian Studies Centre, Macquarie University, Australija, Udruga – Domovinska i iseljenička zajednica, Klapa Adriaticum Šibenik, Hrvatski državni arhiv, Hrvatsko katoličko sveučilište i Sveučilište u Splitu – Filozofski fakultet.
Neupitan uspjeh prvog kongresa, koji je okupio 180 sudionika s tri kontinenta, nametnuo je obvezu da nastavimo održavati ovakve susrete svake druge godine kako bi hrvatska javnost, stručna i znanstvena zajednica te hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta imali otvoreni forum, gdje će se sustavno raspravljati i predlagati rješenja za najvažnije teme i probleme Hrvatske i njezinog iseljeništva – ustvrdio je Marina Sopta.
Održavanje veza između hrvatskih povijesnih iseljeničkih zajednica i Hrvatske kao domovine njihovih predaka od iznimne je važnosti za očuvanje njihova etničkog identiteta, jezika i autohtone kulture u okružju većinskih naroda susjednih zemalja. Te su hrvatske manjinske zajednice rasadište lobista i prirodni most Hrvatske prema susjedima, zbog čega treba posvetiti posebnu pozornost njihovu održanju, kulturnom razvoju i vitalnosti, a osobito povezanosti s Hrvatskom jer je to zakonom i bilateralnim ugovorima sa susjednim zemljama zajamčena obveza Republike Hrvatske spram njezinih sunarodnjaka izvan hrvatskih nacionalnih granica.

  

U tim smjerovima je stručni Programski odbor podijelio i tematske cjeline ovogodišnjeg kongresa u Šibeniku. Tako će se kroz tri dana trajanja Kongresa govoriti o glavnim teškoćama i zaprekama u odnosima između hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskoga političkog i gospodarskog sektora. Posebna važnost usmjerena je ka novim političkim, društvenim i egzistencijalnim razlozima iseljavanja iz Hrvatske. Na Kongresu će se analizirati i opisati glavne promjene u praksama i položaju iseljeničkih hrvatskih zajednica nastale nakon hrvatskog državnog osamostaljenja te glavne promjene i teškoće u čuvanju i osnaživanju hrvatskog etničkog i kulturnog identiteta te kritički upozoriti na manjak institucija, ureda i službi potrebnih za razvijenu i odgovornu nacionalnu politiku spram hrvatskog iseljeništva. Govorit će se i o važnosti i ulozi hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih iseljeničkih udruga u očuvanju nacionalnog identiteta te raspravljati o mogućnostima, motivaciji, stanju i poteškoćama u procesu odluke o povratku iseljenika i potomaka iseljenika. Jedan od ciljeva Kongresa je potaknuti bolju i uspješniju komunikaciju između hrvatskih iseljeničkih zajednica, kao i komunikaciju između zajednica ili njihovih krovnih koordinatora i institucija i drugih subjekata hrvatskoga društva (političkih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, sportskih).
Ovaj prije svega, međunarodni znanstveno-stručni skup bit će podijeljen na niz zanimljivih tematskih foruma – književnost i izdavaštvo, poduzetništvo, politička participacija, sport, rad udruga u iseljeništvu i slično, a organizirat će se i nekoliko trenutačno važnih i medijima atraktivnim, tematskih okruglih stolova.

Mrežne stranice

PR projekta Ivana Rora marketing@matis.hr, ivana@matis.hr 
Phone (+385 1) 6115 116
Fax (+3851) 6111 522
Mob (+385) 099 6115 116

Croatian Heritage Foundation
Trg Stjepana Radića 3
10000 Zagreb