Dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika vodi Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, započinje 3. siječnja iduće godine i održavat će se deset dana u Hotelu Podravina u Koprivnici.
Stručni program ŠFH -a osmislio je i postavio – prije 50-ak godina – uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Današnji stručni voditelj Škole Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, u program je ugradio suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja. Zimski ciklus ŠHF-a obuhvaća program plesova, nošnji, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Predavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata, dok u širem smislu naziv obuhvaća i Hrvate zapadne Mađarske i južne Slovačke, donjoaustrijske Hrvate te moravske Hrvate.
Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, Odjel tambura vodi Tibor Bun, a Odjel tradicijskih glazbala glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić.
Uz voditelje predavanja, vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi: Nerina Štajner iz Pule, Miro Kirinčić iz Karlovca, folklorne selektorice Senka Jurina, dipl.ing. iz Zaboka i Katarina Horvatović, mag. etn. i kult. antrop. iz Zagreba, voditelj Kola Slavuj Štefan Novak iz Austrije, prof. dr. sc. Goran Oreb sa Sveučilišta u Zagrebu, Kristina Benko Markovica, prof., zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca, poznati folklorist Vidoslav Bagur te glazbeni korepetitor Antun Kottek iz Zagreba i gost predavač Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent.
Završni koncert polaznika ŠHF-a održat će se 12. siječnja 2018. u 20,00 sati u Dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Poziv i prijavnica

Tekst: Snježana Jurišić