Svečanost naslovljena »Hrvatska, bunjevačko-šokačka priča«u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće prikazala je dječje stvaralaštvo kroz pjesme, igrokaze i filmove

Prije desetak godina, kada je počela demokratizacija društva, nama je pravo na obrazovanje na materinskom jeziku zaista omogućeno i od nas ovisi hoćemo li ga koristiti, kazao je dr. Slaven Bačić. Želimo biti oni koji, čuvajući kulturnu baštinu svoga naroda, svojim stvaralaštvom udahnjujemo duh vremena u kom živimo, riječi su kojima je otvorena svečanost povodom obilježavanja desetljeća obrazovanja na hrvatskom jeziku naslovljena »Hrvatska, bunjevačko-šokačka priča«. U skoro dvosatnom programu u Velikoj vijećnici Gradske kuće u petak, 17. svibnja, prikazano je dječje stvaralaštvo kroz pjesme, igrokaze i filmove, kroz koje su organizatori, udruga »Naša djeca«, željeli ukazati na pogodnosti koje se nude djeci koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, te s porukom da za svoju djecu biraju najbolju mogućnost, potaknuti i ohrabriti roditelje da u što većem broju upišu djecu u hrvatske odjele.
Govoreći o kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku, predsjednica udruge »Naša djeca« Nevenka Tumbas istaknula je da o tome najbolje svjedoče uspjesi i brojne nagrade koje osvajaju učenici na natjecanjima. Ona je iznijela da trenutačno 286 učenika pohađa nastavu u pet subotičkih škola i, premda malobrojni, ove godine su ostvarili vidljive rezultate na svim razinama predmetnih natjecanja. Osim ovoga, učenici hrvatskih odjela osvajali su brojne nagrade i priznanja iz prve pomoći, likovnog stvaralaštva, te odbojke, rukometa, streljaštva.
Inače, »Naša djeca« je udruga roditelja čija djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, što je jedini uvjet za one koji žele postati članovima.
Članica Izvršnog vijeća HNV-a Anđela Horvat ponovila je da se intenzivno radi na tome da u Srbiji budu tiskani svi udžbenici po ovdašnjem planu i programu, te da roditelji prvašića mogu očekivati bonove u vrijednosti deset tisuća dinara za kupnju školskog pribora. Ona je istaknula da je nastavljena suradnja s Gradom Zagrebom i Crvenim križem iz Novog Vinodolskog, gdje će i ove godine oko stotinu djece boraviti u ljetnoj školi hrvatskog jezika.
(Hrvatska riječ)

Fotografije