Centar za hrvatske studije u svijetu pri Filozofskome fakultetu u Splitu djeluje od 2007. godine kao središnje mjesto za učenje i usvajanje hrvatskoga kao stranoga jezika. Prve godinu imali su 16 upisanih polaznika, a ove akademske godine njih 227

Centar za hrvatske studije u svijetu pri Filozofskom fakultetu svečano je obilježio deset godina svog rada Okruglim stolom na temu „Hrvatski jezik u iseljeničkim zajednicama“, koji se održao u petak, 12. svibnja u prostorijama Filozofskoga fakulteta na Peristilu.

Svečanosti su nazočili pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja izv.prof.dr.sc. Ivana Franić, savjetnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Milan Bošnjak, prorektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Branko Matulić, dekan Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Aleksandar Jakir, voditeljica Centra doc.dr.sc. Marita Brčić Kuljiš te brojni gosti sa drugih sveučilišta.

Prorektor Matulić istaknuo je kako Centar ima dvojaku zadaću i to pomoći Hrvatima izvan Hrvatske koji žele učiti svoj jezik i kulturu, ali i unaprjeđivati i čuvati naš jezik među studentima i profesorima. U tom smislu pokrenuta je inicijativa da svaki studijski program ima kolegij kultura govorenja i pisanja.

Čestitke i zahvale djelatnicima na ustrajnom i uspješnom radu uputili su i dekan Jakir, savjetnika Državnog ureda Milan Bošnjak, kao i bivši dekan professor emeritus Jopis Milat, jedan od osnivača Centra.

O radu, uspjesima i planovima Centra govorio je Josip Lasić, viši lektor s Odsjeka za kroatistiku i dugogodišnji suradnik Centra. Istaknuo je kako splitski Centar za hrvatske studije u svijetu dugi niz godina provodi semestralne programe učenja hrvatskoga jezika za potomke hrvatskih iseljenika (ponajviše iz prekomorskih zemalja u kojima su i danas brojne hrvatske iseljeničke zajednice, ponajprije iz južnoameričkih zemalja Čilea i Argentine te Australije) od kojih velik broj nakon završenoga programa na Sveučilištu u Splitu ostaje živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Centar za hrvatske studije u svijetu pri Filozofskome fakultetu u Splitu djeluje od 2007. godine kao središnje mjesto za učenje i usvajanje hrvatskoga kao stranoga jezika. Prve godinu imali su 16 upisanih polaznika, a ove akademske godine njih 227, što najbolje govori o uspješnom razvoju i radu Centra.

Fotogalerija