Na natječaj se odazvalo 258 učenika s 35 učitelja-mentora iz 7 država, i to Crne Gore, Italije, Makedonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Švicarske. Povjerenstvo za odabir najboljih radova činili su dr. sc. Karol Visinko, prof. Marica Zrilić i prof. Marta Lončarević

Na natječaju HMI – podružnica Rijeka sudjelovali su učenici hrvatske nastave, te učenici koji u inozemstvu pohađaju i druge oblike organiziranog učenja hrvatskog kao materinskog jezika. Na natječaj se odazvalo 258 učenika s 35 učitelja-mentora iz 7 država, i to Crne Gore, Italije, Makedonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Švicarske.
Tema literarnih radova za sve dobne skupine bila je jedinstvena „Iz daljine slušan riječi domovine“, a tema novinarskih radova, usmjerena na dobnu skupinu od 13 do 18 godina, glasila je „Običaji od starine štit su jaki moje domovine“ i „Običaji kraja mojih predaka“.
Učitelji-mentori obradili su zadane teme s učenicima te izvršili odabir radova za Natječaj. Povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Karol Visinko, red. prof. na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci; prof. Marica Zrilić, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Brajda, Rijeka te prof. Marta Lončarević., viša savjetnica za hrvatski jezik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, imalo je složenu zadaću da iz mnoštva dobrih radova odabere ponajbolje.
U dobnoj skupini od 6 do 12 godina – literarni radovi prvonagrađena je Danijela Kolić (11) iz Kolbermoora, Njemačka. Drugonagrađeni su Sara Hrgovčić (12) iz Urdorfa, Švicarska, Laura Kuprešak (11) iz Urdorfa, Švicarska, Ivan Vuković (7) iz Donjeg Tavankuta, Srbija, Leon Cilar(12) iz Balingena, Njemačka i Luka Pejatović (10) iz Trsta, Italija.
U dobnoj skupini od 13 do 15 godina – literarni radovi prvonagrađena učenica je Marina Pismestrović (13) iz Srijemske Mitrovice, Srbija, a drugonagrađena Gabrijela Drmać (14) iz Hechingena, Njemačka.
U dobnoj skupina od 16 do 18 godina – literarni radovi prvonagrađena je učenica Jelena Bilaver (17) iz Weilstettena, Njemačka.
U dobnoj skupini od 13 do 18 godina – novinarski radovi prvonagrađena je učenica Ana Škrlin (13) iz Varšave, Poljska, a drugonagrađeni učenici Lara Kadoić (11) iz Hofheima, Njemačka, Filip Skenderović (14) iz Subotice, Srbija, Ana Maria Klišić (14) iz Wiesbadena, Njemačka i Antonia Baotić (13) iz Friedrichsdorfa, Njemačka i Emily Marković (13) iz Konstanza, Njemačka.