Dennis Valcich je, osim kao utemeljitelj Croatian Food Festivala, koji je niz godina gostovao u najboljim hotelima pet najvećih australskih gradova, poznat kao autor nekoliko hrvatskih kuharica na engleskome jeziku

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je 12. listopada, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, održana šesnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Gost tribine bio je Dennis Valcich, kuhar i promicatelj hrvatske gastronomije u Australiji, a tribinu je vodila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Dennis Valcich rođen je na otočiću Ošljaku u blizini Zadra, a podrijetlom je iz mjesta Beli s otoka Cresa. U Australiju se doselio 1966. godine nakon što je u Dubrovniku završio jednu od najboljih ugostiteljskih škola. Trenutačno živi u Sydneyju, a Hrvatsku redovito posjećuje svake godine. U svojoj bogatoj karijeri vodio je restorane po hrvatskim klubovima, radio je i u uglednim australskim restoranima te vodio svoj restoran Riva. U Hrvatskoj je s novinarkom i književnicom Božicom Brkan sudjelovao na snimanju Vegetina televizijskog serijala Male tajne velikih majstora, gdje je kao gostujući kuhar kuhao australske specijalitete. Kuhao je za različite znamenite osobe iz cijeloga svijeta, kao i za emisije koje afirmiraju gastronomiju na različitim televizijskim kanalima. Gostovao je u mnogim radijskim emisijama, a o njem i njegovu radu pisali su ugledni australski časopisi.

 

Na šesnaestoj tribini na temu inozemne Croatice posjetitelji su imali priliku čuti zanimljivosti vezane uz život i rad Dennisa Valcicha – s kojim se izazovima susretao prilikom objavljivanja svoje prve hrvatske kuharice u Australiji, kako je pokrenuo i uređivao časopis Maestral koji je u Australiji promicao tamošnju iseljeničku hrvatsku zajednicu i kulturne posebnosti hrvatskoga naroda, koji su problemi hrvatske emigracije na tome kontinentu, kako je kuhati elitnomu društvu iz predgrađa australskih gradova, kako bi izgledao tipični hrvatski jelovnik koji bi u obzir uzeo svu regionalnu raznolikost hrvatske kuhinje i dr.

 

Dennis Valcich hrvatskoj je javnosti vjerojatno najpoznatiji kao utemeljitelj Croatian Food Festivala, koji je niz godina gostovao u najboljim hotelima pet najvećih australskih gradova. Iskoristivši svoje kulinarsko umijeće i iskustvo života u iseljeništvu, ovim je kreativnim projektom dao izniman doprinos brendiranju hrvatske autohtone kuhinje i njezinoj promidžbi u svijetu. Zbirka inozemne Croatice u svojem fondu čuva njegove hrvatske kuharice na engleskome jeziku, a nedavno je dovršio i svoju biografiju, koja će, zasigurno, naići na velik broj zainteresiranih čitatelja.
(NSK)