Delegaciju iz Hrvatske činili su ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović, pravna savjetnica HMI Diana Mašala Perković, te predstavnici Općine Rešetari, načelnik Zlatko Aga, predsjednica Vijeća Milka Perković, predsjednik KLD „Rešetari“ Ivan De Villa i profesorica Ivana Prakaturović. Srdačno su je primili domaćini, gradonačelnik Ilindena Žika Stojanovski i njegovi suradnici

 

U povodu potpisanog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Općine Rešetari u RH i Općine Ilinden u RM, u okviru nadležnosti jedinica lokalne samouprave, delegacija iz Hrvatske posjetila je Općinu Ilinden, prigradsko naselje grada Skopja.

Delegaciju iz Hrvatske činili su mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj HMI pravna savjetnica HMI Diana Mašala Perković, te predstavnici Općine Rešetari, načelnik Zlatko Aga, predsjednica Vijeća Milka Perković, Ivan De Villa, predsjednik KLD „Rešetari“ i profesorica Ivana Prakaturović. Domaćini, gradonaćelnik Ilindena Žika Stojanovski i njegovi suradnici, srdačno su primili hrvatsku delegaciju.

Gosti su od 7. do 9 veljače posjetili više lokacija u općini Ilinden. Prilikom obilaska upoznali su se s mogućnostima i potencijalima ekonomskog razvoja, posjetili dio privrednih subjekata i uspješnih tvrtki kao i kapitalne objekte općine.

Povodom posjeta delegacije iz Hrvatske, domaćini su u novootvorenom Domu kulture u općini Ilinden organizirali izložbu Dubravka Naumova, akademskog slikara hrvatskih korijena iz Kanade, naslovljenu „Zbogom infinitiv,“koja je obišla Pariz, Bruxselles, i kulturne manifestacije Skopsko i Ohridsko ljeto.

Hrvatsku delegaciju primio je veleposlanik RH u Republici Makedoniji prof.dr.sc.Zlatko Kramarić i ministar savjetnik u VRH-u dr. sc. Stjepan Glas. Tom prigodom gosti su im darovali sva izdanja s Rešetaračkih susreta poezije.

S oduševljenjem je prošao i posjet katoličkoj katedrali Presveto srce Isusovo i prijam kod biskupa dr. sc. Kire Stojanova i mons. Antuna Cirimotića, uz domaće hrvatske specijalitete koje su časne sestre napravile za goste.

Delegacija iz Hrvatske pokazala je veliki interes za Hrvate koji žive u Makedoniji. Vrlo srdačan bio je susret u Zajednici Hrvata gdje se gostima obratio predsjednik ZHRM-a Ivan Bradić. Osim predstavnika iz Rešetara, koji su članovima podijelili darove i pozive za Rešetarački susret pjesnika, veliki interes pobudili su i gosti iz HMI.

Mr. sc. Marin Knezović se obratio nazočnima, a pritom je dobio mnoge pohvale članova Zajednice za dugogodišnju plodnu suradnju s HMI. Poželjeli su sudjelovati u projektima koje organizira HMI, kao i predložiti neke zajedničke.

Tekst: Ljerka Totch Naumova