Jadranova predsjednika Vinka Stanišića, tajnika Deana Bazinu, blagajnika Željka Resovca i člana društva Ivu Biloglavu primio je Matičin ravnatelj sa suradnicima. U Zagrebu je iz Švedske stiglo i 30 članova i članica HKD „Jadran“i HD „Hrvatska žena“ iz Malmöa

Hrvatsku maticu iseljenika posjetila je 27. ožujka delegacija HKD „Jadran“ iz Malmöa, a činili su je predsjednik Vinko Stanišić, tajnik Dean Bazina, blagajnik Željko Resovac i član društva Ivo Biloglav. Tom ih je prigodom primio Matičin ravnatelj Marin Knezović sa suradnicima, rukovoditeljicom Odjela za kulturu Srebrenkom Šeravić, rukovoditeljicom Odjela za školstvo, znanost i sport Ladom Kanajet Šimić, rukovoditeljicom Odjela za nakladništvo Vesnom Kukavicom i novinarkom časopisa Matica Željkom Lešić. Za sjećanje na susret, gosti su ravnatelju Hmi darovali monografiju Josipa Zorice posvećenu pedesetogodišnjici postojanja NK Croatije Malmö.

U srdačnom razgovoru gosti su s domaćinima razgovarali o nastavku dugogodišnje međusobne suradnje, te svom studijskom putovanju. Naime, u posjet domovini došlo je 30 članova i članica HKD „Jadran“i HD „Hrvatska žena“ iz Malmöa. 
Za svog studijskog puta u Zagreb, od 22. do 29. ožujka, folkloraši i tamburaši Jadrana uvježbavat će nove koreografije, te će upriličiti obilazak kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota grada Zagreba i okolice. Osim svakodnevnih glazbenih vježbi s koreografom Goranom Kneževićem, učiteljem pjevanja Tomislavom Habulinom, te glazbenim učiteljem Draženom Vargom, program je ispunjen i posjetima kulturnim, vjerskim i sportskim institucijama. 
– Ovaj put je dugo i temeljito planiran i sretni smo što je došlo do njegove realizacije“, istaknuo je predsjednik HKD „Jadran“ Vinko Stanišić, naglasivši pritom kako je društvo otvoreno za sve Hrvate u Švedskoj, te brine za čuvanje hrvatske riječi i tradicije. Gosti iz Švedske izrazili su zadovoljstvo zbog toga što im se ispunila želja posjetiti HMI s kojom imaju dobru dugogodišnju suradnju. 
-Interes RH je čuvati identitet Hrvata u iseljeništvu i povezati ih s Hrvatskom. Želimo se dogovoriti koju razinu identiteta u zajednicama sačuvati. Svjesni smo da će mlađe generacije i dalje imati dvojni osjećaj identiteta, no želimo probuditi interes mladih za očuvanje identiteta“, rekao je, između ostaloga, Matičin ravnatelj.
Rukovoditeljice odjela govorile su o njihovom djelokrugu rada i programima, te pozvale naše sunarodnjake u Švedskoj na još jaču suradnju s Maticom koja im je uvijek bila i bit će velika potpora u njihovom djelovanju.
Prvog dana posjeta Zagrebu gosti su gledali uživo kvalifikacijsku nogometnu utakmicu Hrvatska – Srbija na maksimirskom stadionu. Hrvatski Šveđani su, uz HMI, posjetili su i svetište Mariju Bistricu, etno selo u Karlovcu i KUD Rečica, FA „Lado“, GNK Dinamo. 
No. kruna Jadranova posjeta Zagrebu je, kako kažu, nastup na HRT, koji su imali 26. ožujka uživo u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš