Tradicionalno svakog ljeta u Kotor Varoš u BiH iz cijeloga svijeta dolaze tisuće prognanih i raseljenih kotorvaroških Hrvata.
I ove godine su u Kotor Varoš u BiH za blagdane Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Roka iz cijeloga svijeta stižu tisuće prognanih i raseljenih kotorvaroških Hrvata. Kotor Varoš je grad i općina u Bosni i Hercegovini, u entitetu Republika Srpska. Stižu brojni hodočasnici banjolučkog i jajačko-pougarskog kraja. Iz oko sedamdesetak kilometara udaljenog Jajca i Podmilačja sa župnim i samostanskim vikarom fra Vinkom Jelušićem pješke dolazi sedamdesetak mladih. Misu u župi Sokoline predvodi kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović, a  blagdansko euharistijsko slavlje uobičajeno predvodi banjolučki biskup Franjo Komarica. Biskup Komarica ustrajno potiče prognane kotorvaroške Hrvate na povratak i moli ih da se složno bore za svoj Kotor Varoš i za svoja prava u njemu.
Župnik fra Anto Šimunović u više je navrata svjedočio u medijima kako  raseljeni Kotorvarošani nesebično pružaju pomoć u obnovi srušenih ili razrušenih mjesnih župnih crkava, kapelica, župnih kuća, seoskih groblja i kao i Rokova groblja. Zahvalio je svima na velikoj i nesebičnoj pomoći, osobito volonterima.  

Izvor: Kotor.Varoš.com