Susret kazališnih amatera po 23. put organizira Hrvatska čitaonica Hercegovac u suorganizaciji s HMI, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac

U Hercegovcu će se 24. i 25. veljače održati 23. Dani hrvatskoga pučkoga teatra. U Hrvatskom domu publika će i ove godine moći uživati u predstavama kazališnih amatera iz Hrvatske i onima sunarodnjaka iz austrijskog Gradišća Njemačke i Srbije. Program

Dane organizira Hrvatska čitaonica Hercegovac u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac.

Dvodnevna tatarska svečanost okuplja, uz domaćine, Pučku scenu Hrvatske čitaonice Hercegovac, i Hrvatsku amatersku družinu Putujuća scena iz Stuttgarta, Picollo teatar iz hvarskoga Starog Grada, Kazališnu grupu Filež, Igrokazačko društvo Hrvatski Židan uz asistenciju Židanskih bećara te HKUD Vladimir Nazor iz Srbije. Šest amaterskih kazališnih družina izvest će sedam predstava: Do posljednje kapi krvi, Cigle sv. Elizabete, Limunada, Izvan kontrole, Nimi muzikaš pred sudom, Tri sveti kralji i U.J.E.Ž.

Autorica predstave Pučke scene je Nina Horvat a redateljica Natalija Lacina. Putujuća scena igra na tekst Vida Baloga i Gorana Vrbanića u režiji Gordane Bečirović, a Picollo teatar komad Vinka Möderndorfera u režiji Michala Babiaka. Kazališna grupa Filež predstavlja se komadom Raya Cooneyja koji režira Peter Schweiger. Igrokazačko društvo iz Hrvatskog Židana hercegovskoj publici predstavit će se dvjema predstavama, djelima nepoznata autora i Joška Weidengera, objema u režiji Jadranke Toth. Somborski kazalištarci igraju Nušića u režiji Ljiljane Tomić- Markovinović.

U okviru Dana hrvatskog pučkog teatra, 25. veljače, održat će se i kazališna radionica za sudionike koju vodi Ivan Leo Lemo. Uz domaćinstvo Pučke scene, na Danima se na daskama koje život znače u Hercegovcu od 1994. godine okupljaju hrvatski kazališni amateri. Manifestacija je pokrenuta u želji očuvanja i promocije hrvatske riječi izvan domovinskih granica i u tome uspijeva dulje od dva desetljeća, uz promjenjivi broj sudionika i zemalja u kojima žive i djeluju.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek