Ovogodišnje obilježavanje Dana Australije organizirano je u Splitu nizom događanja 23. i 24. siječnja. Dani su završili svečanim koktelom u hotelu Radisson, a mogla se razgledati i izložba fotografija Antuna Krešića pod naslovom Australija u očima Hrvata

Prošle godine u organizaciji HMI podružnice Split u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održano je, po prvi put, obilježavanje Dana Australije. Veliki broj Dalmatinaca ima rodbinu down under, ali ima i onih koji su se vratili i žive i rade u Splitu. Za njih je taj dan poseban jer ih vezuje za zemlju u kojoj su rođeni ili proveli dio života. Godinama su se na australske dame okupljale u jednoj splitskoj kavani, da bi nedavno na poticaj i uz pomoć HMI podružnice Split osnovali Hrvatsko-australsko društvo Split, što ćemo uskoro proslaviti jednim prigodnim programom.
Australija obilježava svoj nacionalni praznik u spomen dolaska prve flote britanskih kolonista i osuđenika u Sydney 26. siječnja 1788. godine.
Budući je prošlogodišnja proslava bila skromna a djelatnici Veleposlanstva Australije su imali razumijevanja za splitske potrebe ovogodišnje obilježavanje Dana Australije organizirano je u Splitu nizom događanja 23. i 24. siječnja.
Veleposlanica Susan Cox održala je predavanje u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu na temu obrazovanja u Australiji. Splitsko sveučilište već dugi niz godina ima potpisanu suradnju sa Sveučilištem Macquarie iz Sydneyja s kojeg je prof. dr, Danijel Džino zajedno s dr. Antom Miloševićem, ravnateljem Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu održao predavanje. Tema: Bribirska glavica, odnosno povijesno značenje, pregled istraživanja i budućnost ”Hrvatske Troje”.
Istoga dana u gotičkoj vijećnici na Narodnom trgu u Splitu otvorena je izložba australskih Aboridžina pod naslovom Yilpinji, ljubav, magija i obredi koja će se moći razgledati do 14. veljače.
Idućega dana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića organizirana je radionica za djecu koju je održala konzulica Dijana Grahovac. Djeci je ispričala priču o Australiji te priču Dreamtime, o tome kako su ptice dobile boje. Nakon toga je s djecom bojala boomerange i maske australskih životinja. Tada je u knjižnici otvoren i Australski kutak za koji je Veleposlanstvo Australije doniralo 50 knjiga, filmova i CD-a. To će svakako biti materijal za daljnji rad, ne samo knjižnici, već i novoosnovanom Hrvatsko australskom društvu Split.
Dani Australije završili su svečanim koktelom u hotelu Radisson, gdje se nazočnima obratila veleposlanica Cox, a mogla se razgledati i izložba fotografija Antuna Krešića pod naslovom Australija u očima Hrvata.

Tekst: Branka Bezić Filipović