Učenici Hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu izradili su plakate s tematikom kravate koji su krasili zidove učionice. Pokazali su njima svoju maštovitost, smisao za likovnu interpretaciju ideje kravate, sluh za oblikovanje stihova na hrvatskom jeziku, osjećaj za povijesne činjenice, ali i više od toga. Pokazali su koliko im je drago što je podrijetlo važnog modnog detalja, kravate, upravo hrvatsko

 

 

Dan kravate u Osnovnoj školi ”Drago Milović” u Tivtu obilježen je 20. listopada. Hrvatska škola, na čelu s profesoricom Anom Šarčević, organizirala je kreativnu radionicu u kojoj su sudjelovali polaznici Hrvatske nastave iz Kotora i Tivta, njihovi roditelji, članovi Školskog odbora i brojni uzvanici.

Radionica je bila edukativnog karaktera i sastojala se iz dva dijela. Na početku je prikazan dokumentarni video prilog koji je prezentirao povijesne detalje pojave i razvoja kravate, a u drugom se dijelu učilo kako vezati kravatu. Svi sudionici kreativne radionice mogli su si pomoći gledanjem video priloga na kojemu su se neprestano izmjenjivali pojedini načini vezanja. Također, svi su sudionici dobili i, za ovu radionicu posebno pripremljenu, shemu triju najčešćih načina vezanja kravate koju su im na ulazu u učionicu dijelili najmlađi polaznici hrvatske nastave u Kotoru, učenici prvoga razreda, Andrea Marinić i Pavo Vičević.
Učenici Hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu izradili su plakate s tematikom kravate koji su krasili zidove učionice. Pokazali su njima svoju maštovitost, smisao za likovnu interpretaciju ideje kravate, sluh za oblikovanje stihova na hrvatskom jeziku, osjećaj za povijesne činjenice, ali i više od toga, učenici su, u želji da učine prostor održavanja radionice što ljepšim i ugodnijim, pokazali koliko im je drago što je podrijetlo važnog modnog detalja, kravate, upravo hrvatsko.
Neposredno prije početka ove lijepe manifestacije sve nazočne je pozdravila voditeljica Hrvatske nastave, Ana Šarčević. Ona nije krila zadovoljstvo brojnim odazivom i angažiranošću polaznika prigodom organiziranja radionice.

Glazbena pozadina učenju vezanja kravate bile su hrvatske zabavne pjesme. Čitava se radionica pretvorila u zanimljivo druženje kojemu su prigodan domjenak pripremili članovi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Obilježavanju Dana kravate, osim velikog broja učenika i njihovih roditelja, nazočili su i konzulica prvog razreda u GK RH u Kotoru Katja Žarnić, konzul Andrej Santini, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, predsjednica Hrvatskog građanskog društva podružnice Tivat Ljerka Sindik, tivatski župnik don Milidrag Janjić, lastovski župnik i povjerenik za pastoral obitelji Kotorske biskupije don Dejan Turza, članovi Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” i drugi.
(Radio Dux)