Mještani otoka Unija, po osmi, i Suska, po trideseti slave Dan iseljenika. Oba događanja posvećena sumještanima razasutim po svijetu, uz domaćine, organizira riječka podružnica Hrvatske matice iseljenika


Mještani otoka Unija, dječjim aktivnostima i sportskim natjecanjima, uz pučku feštu u večernjim satima, obilježili su još jednom, po osmi put, dan posvećen svojim sumještanima iseljenima po svijetu. 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-Rijeka, VMO Unija, Grada Malog Lošinja, TZ Malog Lošinja, Udruge Slow food Unije+ te Udruge Obala naših unuka program je ove godine započeo večer uoči Dana iseljenika. U likovnoj radionici za djecu u organizaciji Udruge Obala naših unuka, pod mentorstvom studenta Likovne akademije iz Rijeke sudjelovalo je 30-oro djece, dok je u večernjim satima na rivi u vrlo popularnom natjecanju, unijskoj verziji alke sa kariolama sudjelovalo deset parova.
Na sam Dan iseljenika, 18. srpnja, cjelodnevni program započeo je 15. kros utrkom u kojoj je sudjelovalo 65 djece podjeljene u četiri dobne skupine. 
U poslijepodnevnim satima održan je revijalni turnir u malom nogometu u kojem su nastupile dvije momčadi djece, NK Unije i Mi smo pobjeda. Po završetku sportskog dijela, u večernjim satima, prije početka pučke fešte, voditelj podružnice Hrvatske matice iseljenika- Rijeka, Dejan Miculinić u ime organizatora održao je prigodan kraći govor u kojem mu se pozdravnom riječi pridružio i predsjednik Mjesnog odbora Unija, Robert Nikolić. Nakon službenog dijela mikrofon su preuzeli Edi Flego & comp. potpomognuti Unijanima i turistima koji su pjesmom i plesom završili još jedan Dan iseljenika otoka Unija.

Dan Iseljenika otoka Suska

Dan iseljenika otoka Suska održat će se u nedjelju, 26. srpnja a posjetitelje očekuje raznolik program uz sportska natjecanja, prezentaciju i degustaciju otočnih proizvoda, izložbu, nastup folklora te zabavni program uz nastup Klape Intrade.
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-Rijeka, Grada Malog Lošinja- MO Susak i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, posljednje nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 26. dan, održat će se tradicionalni, ove godine i jubilarni 30. po redu Dan iseljenika otoka Suska. Cjelodnevni program započinje misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Nikole s početkom u 10. 00 sati. Po završetku mise i druženja na platou ispred crkve, u prostoru Kluba iseljenika otvorit će se izložba etnografske zbirke predmeta i nošnji te održati prezentacija projekta očuvanja otočke baštine pod nazivom „ Nek lumin ne zgori“. 
U ranim večernjim satima započet će sportske igre za djecu, malonogometni te odbojkaški turnir za odrasle. Program se nastavlja u predvečerje sa prezentacijom i degustacijom otočnih proizvoda na prostoru ispred škole sa početkom oko 18.00 sati. 
U večernjem programu, s početkom oko 20.00 sati folklorna skupina odjevena u bogatu susačku nošnju otplesat će tradicionalne plesove a sve kao uvod u završni dio obilježavanja Dana iseljenika, nastup Klape „Intrade“ . Kasnije, moći će se vidjeti nastup plesačica zumbe. Gosti će se do kasno u noć nastaviti zabavljati uz glazbu grupe Eureka.

Tekst i fotografije: Dean Miculinić