Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split već niz godina organizira programe povodom Dana državnosti RH u susjednim zemljama. Ovogodišnja turneja sastojala se od projekcija dokumentaraca, promocije knjige i klapske pisme i druženja sa sunarodnjacima u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori

Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split već niz godina organizira programe povodom Dana državnosti RH u susjednim zemljama. Ovogodišnja turneja započela je u Beogradu u suradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda, Knjižnicom i čitaonicom Tina Ujevića i njenim predsjednikom Stipom Ercegovićem, porijeklom iz Krila Jesenice kraj Splita. Program je održan 20. lipnja u klubu restorana Šumatovac u centru Beograda, a bio je upotpunjen nastupom Nenada Labora koji je na klavijaturama izvodio mediteranske melodije. Tom prigodom prikazan je dokumentarni film „Split iza kantuna“, autora Gorana Borčića, savjetnika Muzeja grada Splita, koji se i sam na kraju obratio publici. Tema filma je splitska povijest u rasponu od 1860. do 1960. godine prikazana na 350 fotografija iz muzejskog fundusa. Na kraju prezentacije vlastitim filmom predstavio se i sam Stipe Ercegović. Njegov dokumentarac „Sumpetar – Jesenice, ljubav kamena i duha“ govori o benediktinskom samostanu u Sumpetru i o kartularu iz tog samostana koji datira iz 1080. godine a čuva se u splitskoj katedrali. 
Turneja povodom Dana državnosti nastavljena je u Bitoli u suradnji s Počasnim konzulatom RH i konzulom, Splićaninom Brankom Maretićem. Ovo je bila posebno svečana prigoda, jer se napunilo 10 godina od prve zajedničke proslave Dana državnosti u Bitoli, koju je organizirao splitski ured HMI i Branko Maretić. Rado smo evocirali uspomene na brojne programe koje smo zajedno odradili, ali i na poteškoće koje smo pretrpjeli, sada već davnih, prvih godina. Ovaj mali jubilej obilježili smo 22. lipnja u Zavodu i muzeju Bitole, predstavljanjem knjige Zbirka oružja Muzeja grada Splita, također autora Gorana Borčića, a na kraju je bio prikazan dokumentarac „Split iza kantuna“. 
Uz nazočnost brojnih Hrvata, predstavnika Konzularnog zbora Bitole, nazočnima se obratila ravnateljica Muzeja Ljiljana Hristova, počasni konzul RH Branko Maretić, veleposlanik RH u Skopju Zlatko Kramarić, Branka Bezić Filipović u ime HMI, te sam autor. 
Počasni konzulat je ovim programom obilježio i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Manifestaciju je uveličala i ženska klapa „Tamarin“ koja je za ovu prigodu došla iz Vranjica kraj Splita, a poznata je po brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima. U klapskoj maniri članice „Tamarina“ otpjevale su hrvatsku, europsku i makedonsku himnu a svečanost je završila njihovim koncertom. 
Kako tema povijesnog oružja povezuje sve naše krajeve i kako zbirke postoje u svim muzejima na ovom području, turneju smo završili prezentacijom knjige i DVD- a o oružju iz Muzeja grada Splita u Pomorskom muzeju u Kotoru. Manifestacija je održana u suradnji s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore – Kotor. 
U ime Pomorskog muzeja nazočnima se obratila ravnateljica Mileva Pejaković Vujošević s osvrtom na zbirku oružja svog muzeja. U ime HMI pozdravila je Branka Bezić Filipović, te na kraju i sam autor. Prezentacija je pobudila veliko zanimanje publike, osobito stručnjaka, pa je dogovorena suradnja bokeljskih muzeja sa splitskim, koji se pokazao kao pouzdan partner HMI u predstavljanju kvalitetnih programa.

Tekst: Branka Bezić Filipović