U suradnji s hrvatskim zajednicama, već tradicionalno, HMI podružnica Split organizirala je obilježavanje Dana državnosti RH u susjednim zemljama

U suradnji s hrvatskim zajednicama, već tradicionalno, HMI podružnica Split organizirala je obilježavanje Dana državnosti RH u susjednim zemljama.
Ovogodišnja događanja započela su 9. lipnja u Beogradu u Domu omladine gdje je Zajednica Hrvata Beograda omogućila prikazivanje filma Kapi mora, kapi sunca redatelja Matka Petrića. Stipe Ercegović, predsjednik zajednice i sam redatelj, pozvao je Nešu Labora, porijeklom iz Šibenika, da nam zapjeva i odsvira hrvatske pjesme. Svojom poezijom, na ikavici i čakavici, nazočne je oduševila Ljiljana Crnić, beogradska Splićanka i članica Društva književnika Srbije.
Svojim dolaskom priredbu su uveličali Gordan Markotić, veleposlanik RH u Srbiji i Valentina Šarčević, opunomoćeni ministar.
Nakon Beograda imali smo dvostruko slavlje u Bitoli. Osim što je obilježen Dan državnosti RH, proslavljeno je i 20 godina djelovanja Makedonsko-hrvatskog društva i kulturnog centra Marko Marulić . Društvo je godinama uspješno vodio dr. Branko Maretić i promovirao hrvatsku baštinu i kulturu, te tako održavao hrvatski identitet.
U kulturnom centru Magaza, ovom prilikom, predstavljeni su knjiga i DVD Veterani Hajduka voditeljice Matičina splitskoga ureda Branke Bezić Filipović.
Sve je tih dana bilo u znaku nogometa, jer je predstavljanje bilo upriličeno 13. lipnja, dan nakon otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva. U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Mela i njihov voditelj Vedran Šikić Balara. Oni su sa svog otoka Murtera došli u pratnji donačelnice Mare Kovačev.
I ove godine smo zaboravili napore dalekog putovanja, jer je zadovoljstvo obavljenim poslom bilo veće.

Tekst: Branka Bezić Filipović