U organizaciji HMI podružnice Split, Veleposlanstva Australije iz Zagreba i splitske Gradske knjižnice Marka Marulića održan je Dan Australije. U gradskoj knjižnici su se okupili povratnici iz Australije, australske Hrvatice koje se u Splitu druže kao Aussie Squad i svi štovatelji te daleke ”down under” zemlje

 

U organizaciji HMI podružnice Split, Veleposlanstva Australije iz Zagreba i splitske Gradske knjižnice Marka Marulića, u petak, 25. Siječnja, održan je Dan Australije.U gradskoj knjižnici su se okupili povratnici iz Australije, australske Hrvatice koje se u Splitu druže kao Aussie Squad i svi štovatelji te daleke ”down under” zemlje.
Dan Australije, koji se inače slavi 26. siječnja, je dan kada Australci proslavljaju svoja nacionalna dostignuća, kao jedno stabilno, demokratsko, multikulturalno društvo sa snažnom i konkurentnom tržišnom ekonomijom. Tada se prisjećaju vrednota koje cijene a to su sloboda, tolerancija, prijateljstvo i jednaka šansa za sve.
Voditeljica splitske podružnice HMI Branka Bezić Filipović održala je malo predavanje o Hrvatima u Australiji nakon čega je prikazan film koji nam je za tu prigodu, uz darove za nazočne, ustupilo Veleposlanstvo Australije iz Zagreba.
Prema zadnjem popisu stanovništva u Australiji se Hrvatima izjasnilo skoro 120.000 ljudi, što prema grubim procjenama znači da ih ima makar 250.000. Uživaju jednak status, prava i obaveze kao i svi ostali australski građani. Doseljavati su započeli krajem 19. stoljeća i to najviše iz Dalmacije iz već poznatih ekonomskih razloga.
Dobro posjećena manifestacija pokazala je da u Splitu živi popriličan broj onih koji su mogli birati život u Hrvatskoj ili u Australiji. Neki su svoje umirovljeničke dane odlučili provesti u Dalmaciji. Neki su rođeni u Australiji, a žele živjeti u domovini svojih predaka. Tako je i Australka, udovica Robyn Vulinovich, nakon smrti muža za svoju domovinu izabrala Hrvatsku. Na svečanosti je bilo i mladih ljudi koji su doveli svoju malu djecu. Oni predstavljaju najljepši most između Hrvatske i Australije i zbog toga se ovakve manifestacije trebaju njegovati.

Tekst: Branka Bezić Filipović