U organizaciji Matičine podružnice Split,hrvatskih društava i počasnih konzulata RH u Čileu, bračka klapa Kantaduri i gosti iz domovine obišli su Santiago, Punta Arenas, Porvenir i Antofagastu

Početkom travnja započela je čileanska turneja u organizaciji podružnice HMI Split, hrvatskih društava te počasnih konzulata RH u toj dalekoj zemlji. Na turneji je nastupala klapa Kantaduri s otoka Brača a Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljao je Petroslav Sapunar, predsjednik županijske skupštine.
Odmah po dolasku u Santiago, 31. ožujka, krenuli smo u Estadio Croata, gdje je klapa zapjevala družeći se za ručkom. Tada smo upoznali i Nives Malenicu, novu veleposlanicu RH u Čileu, koja je došla u pratnji Renee Ivin, ministrice savjetnice, i Ive Pletikos, prve tajnice.
Od nazočnih članova hrvatske zajednice spomenut ćemo neke poput pisaca Antonia Skarmete, Alexandra Skoknića i Čedomila Goića, zatim Karen Muller Turine, predsjednika Estadio Croata Rubena Marinkovića, Franca Ferrera Cvitanovića i drugih.
Istog dana nastavili smo put za Punta Arenas. Dočekali su nas Rudi Mijač, počasni konzul RH i Marcos Matulić, predsjednik Cluba Croata. Prvi nastup klape Kantaduri održan je idućeg dana, 1. travnja, u gradskom kazalištu, ali bio je prekinut radi proglašenoga izvanrednoga stanja zbog potresa u Iquiqueu. Cijela obala Čilea bila je evakuirana u područja sigurna od tsunamija.
Budući smo bili smješteni u nesigurnoj zoni, gotovo cijelu noć proveli smo u obiteljskoj kući Marcosa Matulića. Tih dana posjetili smo groblje, sportski klub Sokol, Hrvatski trg, a navečer je održan nastup u Hrvatskom društvu. Ovaj put, na zadovoljstvo publike, izveden je do kraja.
Slijedio je odlazak na Ognjenu zemlju, u Porvenir, gradić od 4000 stanovnika, kojeg su osnovali Mimičani, ali da tu ima i Bračana najbolje se vidjelo na gradskom groblju.
Klapa Kantaduri nastupila je pred prepunim gledalištem dvorane srednje škole, a nazočni su bili župan Alfredo Miranda i dogradonačelnica Ingrid Melipillan. Lokalna folklorna skupina otplesala je cuecu, čileanski narodni ples. Družili smo se u Hrvatskom klubu, čija je predsjednica Patricia Beros.
Turneja je završila posjetom sjeveru Čilea, ali ne na način kako je bilo planirano. Odustali smo od odlaska u Iquique, gdje su se tih dana mučili oko opskrbe vodom a očekivao se i sljedeći potres. Da se ne bismo izlagali riziku, odlučili smo otići još samo u Antofagastu. Tamo se o nama brinuo, uz ostale, i počasni konzul RH Pedro Marinov.
Posjetili smo Sokol, njihove terene Split i salitreru Chacabuco. Budući je Pedro Marinov vrlo aktivan u pjevanju, i to u klapi Tri sulara, oni su se više puta pridružili Kantadurima.
Uz pjesmu dviju klapa organizirano je druženje s Hrvatima u restoranu Tarantela a svi su, kao i folklorni ansambl Jeka, nastupili u Hrvatskom domu koji je tada velikom feštom obilježio 120. Obljetnicu osnutka.
Na proslavi su, uz brojne Hrvate, bili nazočni svi čelni i značajni predstavnici hrvatske zajednice, poput Ivana Šimunovića, vlasnika jedinog hotela s pet zvjezdica u regiji. Na čelu društva su predsjednik Vedran Tomičić i dopredsjednik Joško Zlatar.
Budući ovom prilikom, zbog više sile, nismo uspjeli ostvariti postavljene ciljeve, odlučeno je turneju ponoviti za godinu dana, te je poboljšati novim idejama, na čemu se već počelo raditi. Hrvati u Čileu to svakako zaslužuju.

Tekst: Branka Bezić Filipović