U dva srpanjska tjedna turneje folkloraši Nade, njih 24, uspješno su odradili osam nastupa, i usput obišli NP Plitvička jezera i hrvatske gradove Osijek, Đakovo, Vukovar, Zagreb, Jastrebarsko, Zadar, Nin, Trogir, Šibenik, Mariju Bistricu i Varaždin

Hrvatska matica iseljenika i ove godine uspješno je organizirala dvije ljetne turneje folklornih ansambala iz iseljeništva po Hrvatskoj i BiH. Jedan od njih bio je HFA „Nova nada“, Warren, Michigen, iz SAD-a. Turneja je trajala 18 dana, a najznačajnije je bilo sudjelovanje u svečanoj povorci i nastup na 50. Đakovačkim vezovima. Fotogalerija i video

U dva srpanjska tjedna turneje folkloraši Nade, njih 24, uspješno su odradili osam nastupa, i usput obišli NP Plitvička jezera i hrvatske gradove Osijek, Đakovo, Vukovar, Zagreb, Jastrebarsko, Zadar, Nin, Trogir, Šibenik, Mariju Bistricu i Varaždin. Matičin vodič bila je Snježana Đuričković, a sudionici Banfic Barbara, Cooper Jeanna, Domsic Ann Marie, Elmore Pamela, Franks Tom, Hinckley Margaret, Jakubowski Sarah Lilian, Knox Kerro, Kosta Ariana, Lukicek Mijo Mike, Morand Cathy, Mros Gordon, Mros Laura, Muylle Andrew, Pozderac Nathan, Rudnicki Dragica, Rubnowski Marianne, Silva Ann Marie, Stajninger Brian, Stajninger Zdenka, Talan Anna, Talan Steve, Vocanec Teodor i Walker Anica.

 

Posjetili su i gradišćanskohrvatsko Petrovo Selo/Szentpéterfa u Mađarskoj. Ondje su imali zajednički nastup s TS „Koprive“. Naime, iz ovog malog sela potječu korijeni obitelji Talan, voditelja HFA „Nova nada“ Stevea Talana te njegove sestre Anne Talan. Domaćini su priredili emotivni doček ansamblu, a tamburaši „Kopriva“ otpjevali pjesmu „Ljubav je nepobjediva“, koju su napisali inspirirani ljubavnom pričom njihovih predaka.

 

Svojim pjesmama i plesovima nadaši su se prvi put publici predstavili u Đakovu, gdje su nakon povorke nastupili na glavnoj pozornici pokraj đakovačke katedrale. Uslijedio je nezaboravni nastup u Vukovaru. Tri ansambla – američka „Nova nada“, australski HFA „Zagreb“ iz Wollongonga, i HKGD „Dunav“ iz Vukovara – zapjevala su i zasvirala zajedno na Trgu Republike Hrvatske na koncertu pod nazivom „Zajedno za vodotoranj“. Bio je to nastup pun emocija, ne samo zbog organiziranog razgleda grada, obilaska Vukovarske bolnice, Memorijalnog groblja te posjeta Ovčari.

Nadomak Zagrebu, u Markuševcu, nadaši su nastupili s HKUD-om “Prigorec”, a u Jastrebarskom s lokalnim KUD-om Matice umirovljenika na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Nastup u Jastrebarskom bio je poseban i zbog životne priče člana ansambla Mike Mije Lukičeka. Lukiček je sa samo 11 godina iz Jastrebarskog otputovao u bijeli svijet.  

U Dalmaciji, u Ninu Nadu je čekao, opet izvrsno odrađeni, zajednički nastup s Tamburaškim orkestrom KUD-a Branimir na Višeslavovom trgu.

U Hrvatskom zagorju su povodom proslave blagdana Majke Božje Bistričke i Dana Općine nadaši prisustvovali večernjoj misi u nošnjama. Nakon mise uslijedio je nastup ispred najpoznatijeg svetišta kontinentalne Hrvatske, na Trgu pape Ivana Pavla.

 

Njihov posljednji nastup, nazvan „Večer pjesme i plesa“, održan je u mjestu Virje Križovljansko gdje su nastupali zajedno s KUD-om „Juraj Lončarić“ iz Hrženica. Bilo je lijepo i veselo. 

U svakom mjestu u koje bi došli bio im je priređen lijepi doček, a nakon svakog nastupa slijedila bi zabava i druženje s domaćinima do kasno u noć.

Na ovogodišnjoj turneji imali su veliku podršku rodbine i prijatelja iz Hrvatske, koje neki od njih nisu vidjeli dugi niz godina. Članovi ansambla rekli su kako je ova turneja za njih bila avantura koju bi rado ponovili, a mi u Hrvatskoj matici iseljenika željeli bismo da im se želja ostvari. Mislimo kako ovakva druženja treba nastaviti, a novostečena prijateljstva sačuvati.

Tekst: Snježana Đuričković; Fotografije: Jeanna Cooper, Tom Franks, “Nova nada”