U Tehnološkom parku INTERA u Mostaru 26. lipnja  organizirana je konferencija pod naslovom CONNECTO 2013 – Gospodarska suradnja s dijasporom

Bosansko- hercegovačko iseljeništvo razasuto je po cijelom svijetu a broj se još više povećao valovima izbjeglica nakon raspada Jugoslavije.
Računa se da izvan BiH živi oko milijun i po stanovnika, dijelom u Europi a dijelom u prekomorskim zemljama, od čega samo u SAD-u oko 19 %. Među njima ima i značajan broj visoko obrazovanih osoba, kao i onih koji bi ulagali u svoju domovinu. Već sada se zna da dijaspora u BIH pošalje oko dvije milijarde američkih dolara godišnje, ali te novce treba kanalizirati u projekte od važnosti za cijelu zajednicu, da bi se poticao ekonomski razvoj i zapošljavanje. Zbog toga je u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru 26. lipnja organizirana konferencija pod naslovom CONNECTO 2013 – Gospodarska suradnja s dijasporom, s namjerom da postane tradicionalno okupljanje potencijalnih ulagača iz dijaspore. Tako bi se kontinuirano na jednom mjestu pružale sve potrebne informacije o razvoju regije i mogućnostima ulaganja.

Ovogodišnju konferenciju je, pred velikim brojem sudionika, otvorio Vjekoslav Bevanda presjedatelj Vijeća ministara BiH, nakon što su pozdravne govore održali Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara, Ahmet Egrlić predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ulrike Maria Knotz veleposlanica Savezne Republike Njemačke, Bosse Hedberg veleposlanik Kraljevine Švedske i Darija Krstičević predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.
Nakon što je prikazan film Svijetla strana Hercegovine započela su izlaganja. Prvi govornik bio je Mladen Kostić koji je, kao domaćin, predstavio Tehnološki park INTERA i njegove mogućnosti. Zatim je Goran Radoš govorio o ulozi Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Svoja iskustva o radu s dijasporom s nazočnima je podijelila Cairin O’Connor iz Dockland Innovation Parka u Dublinu a o gospodarskoj situaciji i potencijalima Hercegovine govorio je Ivan Jurilj iz Regionalne razvojne agencije REDAH.
Slijedile su tri panel diskusije. Jedna na temu o uspješnim poduzetnicima povratnicima iz dijaspore, druga o uspješnim poduzetnicima u dijaspori i treća o važnosti suradnje s dijasporom. Završnu riječ dao je u ime organizatora, Tehnološkog parka INTERE Mladen Kostić, koji je donio i zaključke konferencije.
Svojim nastupom na kraju, svih je oduševio gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar. U ime Hrvatske matice iseljenika na konferenciji je bila nazočna Branka Bezić Filipović iz splitske podružnice u čije je ime organizator pozvao nazočne da dođu na konferenciju o ulaganjima u Splitsko-dalmatinsku županiju koja će se održati u Gospodarskoj komori Dalmacije u Splitu 2. i 3. rujna ove godine.

Tekst i fotografije: Branka Bezić Filipović