Obljetnica je svečano proslavljena u Nagoldu i u Freudenstadtu pod geslom “40 godina vjernosti Bogu, Crkvi i narodu”. Svečano nedjeljno misno slavlje u crkvi Kristova preobraženja u Freudentadtu predvodio je predsjednik Vijeća HBK i BKBiH sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar

Četrdeseta obljetnica Hrvatske katoličke misije Freudenstadt svečano je proslavljena u subotu, 26. listopada u Nagoldu i u nedjelju, 27. listopada u Freudenstadtu pod geslom “40 godina vjernosti – Bogu, Crkvi i narodu”.
Svečano misno slavlje u nedjelju u punoj crkvi Kristova preobraženja u Freudentadtu predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivicom Komadinom, uime biskupije Rottenburg Stuttgart mons. Matthäusom Karrerom, domaćim njemačkim župnikom i dekanom Marcusom Zieglerom, voditeljima hrvatskih katoličkih zajednica Reutlingen Antom Kutlešom i Balingen Božom Polićem te domaćinom voditeljem hrvatskih katoličkih zajednica Freudenstadt, Nagold i Calw fra Ivanom Mihalincom. Biskup Sudar okupljenima je prenio pozdrave domovinske Crkve.
Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je delegat Komadina, koji je okupljenima prenio pozdrave uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta, uime devedeset hrvatskih svećenika i pedeset sedam pastoralnih suradnica i suradnika koji djeluju u hrvatskom dušobrižništvu u Njemačkoj. Podsjetio je kako je četrdeset biblijski broj te kako je uz gledanje unatrag, važno i usmjeriti pogled unaprijed i moliti Gospodina da dade snagu za buduće godine. “Mi smo Hrvati u ovoj zemlji važan dio ove Crkve u Njemačkoj. Mi smo oni koji mogu osvjetlati obraz i Crkve i našeg naroda. Budimo na to ponosni i neka se to uvijek iznova ostvaruje”.
Večer prije, u subotu, 26. listopada u crkvi Sv. Mihaela u Nagoldu mons. Sudar održao je prigodno predavanje o prve tri Božje zapovijedi u Godini vjere.
Dana 1. srpnja 1973. osnovana je Hrvatska katolička misija Freudenstadt, koja je nastala odvajanjem od HKM Sindelfingen. Od 2. srpnja 1983. središte misije je u Wildbergu, a od 20. prosinca 1991. u Nagoldu. Promjenama sjedišta misije mijenjalo se i njezino ime. Posljednja velika promjena je 2007. godine – premještaj misijskog ureda i stana svećenika u centar Nagolda u Kernen. Restrukturiranjem pastoralnog rada u biskupiji Rottenburg-Stuttgart dogodile su se važne promjene i za sve Hrvate u biskupiji: od 1. srpnja 2005. ukida se naziv misije, a osnivaju se zajednice drugih materinskih jezika. Tako na velikom području bivše HKM Freudenstadt (kasnije HKM Nagold) nastaju tri zajednice – HKZ sv. Leopolda Mandića u Freundenstadtu, HKZ sv. Nikole Tavelića u Nagoldu i HKZ sv. Josipa u Calwu. Svaka zajednica ima svoje pastoralno vijeće, pravo korištenja župnih prostorija, određene financije i samostalnost pastoralnog rada i to sve na hrvatskom jeziku. Prvi je voditelj misije bio isusovac o. Josip Rožmarić (1973. – 1977.), zatim franjevci provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba fra Mijo Hrman (1977. – 1978.), fra Josip Tretnjak (1978. – 1982.), fra Tomo Rumenjak (1982. – 2002.), a od 2002. voditelj je misije i od 2005. triju novoosnovanih zajednica fra Ivan Mihalinec. Prva pastoralna suradnica bila je Božica Kössig koja je krajem 2012. otišla u mirovinu, a od 1983 pridružila joj se Mirjana Krušlin koja djeluje do danas.
(IKA)

Opširnije o slavlju