Mjesni biskup baselske biskupije, u kojoj je sedam hrvatskih katoličkih misija s više od milijun vjernika u 11 kantona, dr. Felix Gmür, propovijedao je na njemačkom, ali je sve misne tekstove i pozdravne riječi uputio na hrvatskom jeziku, što su hrvatski vjernici s oduševljenjem primili

U crkvi Presvetoga Trojstva (Dreifaltigkeitskirche) u Bernu, 8. rujna, Hrvatska katolička misija Bern proslavila je 40 godina od svog osnivanja. Svečanu svetu misu predvodio je, i nadahnuto propovijedao, baselski biskup dr. Felix Gmür. U koncelebraciji su sudjelovali viceprovincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Ševo, ravnatelj hrvatske inozemne pastve iz Zagreba fra Josip Bebić, mjesni župnik pater Julius Zihlmann, bivši misionar fra Ivan Matijašević, dekan Bernhard Waldmüller, đakon i Gemeindeleiter crkve Krista kralja u Bielu Stipe Brzović i voditelj HKM Bern fra Gojko Zovko. U crkvi su bili i direktor katehetskog instituta u Bernu prof. Beat Zosso, Synodalrat Wolfgang Neugebauer i mnogi drugi. Pjevao je Misijski zbor s Dječjim orkestrom pod ravnanjem Franka Bandere, a za orguljama je bila Marina Miloš. Čitači liturgijskih čitanja i molitve vjernika bili su u narodnim nošnjama.
Mjesni biskup baselske biskupije, u kojoj je sedam hrvatskih katoličkih misija s više od milijun vjernika u 11 kantona, dr. Felix Gmür, propovijedao je na njemačkom, ali je sve misne tekstove i pozdravne riječi uputio na hrvatskom jeziku, što su hrvatski vjernici s oduševljenjem primili. Za veliki jubilej HKM Bern pripravljala se duhovnom obnovom koju je predvodio fra Josip Bebić.
Nakon mise u crkvi je održana akademija na kojoj je sve je u ime Berna pozdravio predsjednik gradske vlade Christoph Neuhaus. U ime Landeskirche pozdravio je Josef Wäckerle, predsjednik Sinodalnoga vijeća, pa Waldmüler. Pozdrav je uputio i nacionalni direktor Migratio-a, komisije biskupske konferencije Švicarske Samuel Behloul, predsjednici župnih vijeća crkava gdje Hrvati slave mise. U ime domovinske Crkve pozdrave su uputili fra Ivan Ševo i fra Josip Bebić.
Predsjednik misijskoga vijeća HKM Bern Ante Ćorluka zahvalio je biskupu i predao mu košaru plodova iz Lijepe Naše, a voditelj misije fra Gojko Zovko, koji je svima, više od tisuću nazočnih vjernika, zahvalio, biskupu Felixu predao je 3.000 švicarskih franaka, dar misije za obnovu katedrale u Solothurnu. Zamjenica predsjednika misijskoga vijeća Marina Bublić predala je fra Gojku dar misije – liturgijsku tuniku za njegov osobni jubilej – 30 godina svećeništva.
Hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina zahvalio je našim vjernicima što čuvaju svoju vjeru, kulturu, nacionalnost, jezik i druge vrijednosti koje krase švicarske Hrvate. Viceprovincijal fra Ivan Ševo naglasio je kako hercegovački fratri desetljećima pastoriziraju sve Hrvate i u Švicarskoj, gdje su došli jer nisu imali osnovne uvjete za život, posao i slobodu za obitelji u domovini. Fra Josip Bebić želio je biti konkretniji pa je sve pozvao da u domovini primjerom pokažu ono dobro naučeno od domaćina, a odbace sve što ih opterećuje. Poznata klapa Chorus Croaticus je izvela nekoliko pjesama između pojedinih pozdravnih govora. Nakon mise i akademije upriličeno je veselje uz folklornu grupu Plehan i sastav Leuteri iz Thuna.
Služila su se domaća jela i pića. Svaka filijalna zajednica misije (Bern, Thun, Langenthal, Interlaken) imala je svoj stol s kavom, kolačima i domaćim specijalitetima. Misijska vijeća iz Berna i Thuna priredila su domaća jela i pića za tu prigodu. Slavilo se i ostalo u zajedništvu do dugo u noć. (Večernji list)

Opširniji tekst i fotografije. O ovoj svečanosti prikazan je i prilog u emisiji HRT-a Mir i dobro od 15. rujna 2013.