Djela iz donacije Antona Cetína Umjetničkoj galeriji Dubrovnik naziv je izložbe otvorene u Galeriji Dulčić Masle Pulitika 10. svibnja, a može se razgledati do kraja lipnja 2018. U suradnji s ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik Marinom Ivanovićem, Cetín je obogatio fundus Galerije s 81 djelom (grafike, crteži, kolaž, slike) što su ovom samostalnom izložbom hrvatsko-kanadskog slikara pokazane široj javnosti mediteranskoga likovnoga kruga. Ivanović je kazao kako je umjetniku središnja stvaralačka inspiracija i ključna figura njegova opusa motiv Eve, uručivši Cetínu priznanje kao znak zahvale za donaciju.
U ovom recentnom dubrovačkom izboru, iz zaista plodnog stvaralačkog opusa, iščitavaju se i bitne sastavnice slikareva izraza kao i njegove tematske preokupacije te je stoga ova njegova samostalna izložba vrijedna pozornosti jer daje relevantan uvid u temeljne slikareve odrednice apstraktnog slikarstva. Autor izložbe i donator, upoznao je okupljene s pozadinom donacije. Cetín je u 31. godini u Parizu započeo s Evom, a Ivanović je u svojoj 31. godini Cetínu otvorio izložbu. Ravnatelj UGD-a je dobio i jednu umjetnikovu litografiju na dar što je bilo ugodno iznenađenje.
Hrvatski slikar iz okolice Čazme s polustoljetnom kanadskom adresom Anton Cetín (81) je svestrani likovni umjetnik dobro znan na svjetskoj likovnoj sceni, kojega je itekako obilježilo njegovo zagrebačko studentsko razdoblje na Akademiji likovnih umjetnosti, ali i francuska likovna scena kraja šezdesetih gdje se u Parizu, nakon diplome usavršavao u prestižnim ateljeima. Počevši od 1968. godine pa sve do danas, Cetínova se stvaralačka energija uspješno razvijala u kontekstu suvremene kanadske likovne scene na kojoj je njegovo djelo apostrofirano od likovne kritike po izvornosti autorskih obilježja uspješno prezentiranih na samostalnim i skupnim izložbama, navodi u katalogu dubrovačke izložbe autor predgovora Milan Bešlić.
Nakon Dubrovnika Cetin je održao još jednu izložbu, i to u Splitu, u organizaciji tamošnjeg ogranka Alliance Française koju su posjetitelji razgledali od 12. do 25. svibnja. Riječ je o sjajnoj izložbi dvadesetak radova u miješanoj tehnici pod nazivom Eva-lelujavi život ili misterij kojeg odnosi san.

Tekst: Vesna Kukavica